Papinski djelitelj milostinje nadbiskup Konrad Krajewski ustupio je svoj stan u Vatikanu sirijskoj izbjegličkoj obitelji koja je nedavno dobila prinovu, a on trenutačno spava u svojem uredu, izvijestila je La Repubblica, a potom su prenijeli i drugi mediji.

“Ne vidim ništa neobično u tome. Dijeljenje spada u DNK Crkve”, rekao je poljski prelat kada su ga mediji upitali za komentar.

Sirijska obitelj o kojoj je riječ u Vatikan je došla preko humanitarnog koridora koji je katolička laička zajednica sv. Egidija organizirala u suradnji s talijanskom vladom.

“Puno je svećenika na svijetu koji jednako tako postupaju. Svatko od nas treba dati nešto u skladu sa svojim pozivom. Nemam obitelji, običan sam svećenik i prepuštanje moga stana ništa me ne košta”, rekao je papinski djelitelj milostinje.

Nadbiskup Krajewski rođen je 1963. u gradu Łódźu, a za svećenika je zaređen 1988. Nakon što je obavljao nekoliko službi u nadbiskupiji rodnog grada, sv. Ivan Pavao II. imenovao ga je za papinskog ceremonijara. Papa Franjo ga je za papinskog djelitelja milostinje imenovao 2013. te ga imenovao naslovnim biskupom Benventuma.

Potpisnik ovih redova imao je prigodu upoznati nadbiskupa Krajewskog tijekom jedne duhovne obnove prošloga ljeta u Poljskoj. Iako nadbiskup ima dogovor s Papom da ne daje dulje razgovore za medije (te je ljubazno odbio i mogućnost razgovora za naš portal), taj put je Krajewski okupljenima progovorio o službi koju vrši kao papinski djelitelj milostinje.

Činjenica da sada spava u prostorijama svoga ureda znači da će, za promjenu, neko vrijeme i provoditi u tom uredu. Naime, kako je ispričao prošloga ljeta, kada je preuzimao službu djelitelja milostinje nije imao ured.

“Papa mi je rekao: Ti samo započni s poslom, a ured ćemo ti naći kasnije. Nećeš niti biti tamo nego na terenu, među najpotrebitijima”, prisjetio se Krajewski.

I doista je tako. Najveći dio svoje službe nadbiskup obavlja među onima koji su potrebni pomoći, pri čemu ga Papa šalje na sva mjesta gdje iskrsne potreba. Također, svaki put kada vidite papu Franju u posjetu beskućnicima, siromašnima, bolesnima možete vidjeti i njegova djelitelja milostinje kraj njega.

Pri svemu tome, postoji čitav niz njegovih aktivnosti o kojima mediji nikada neće ništa saznati jer na tome inzistira Papa, a koje se događaju praktički neprestano. Ovaj čin je ipak dospio u medije, a Krajewski je iskoristio prigodu da sve one kojima će to biti potrebno podsjeti kako beskućnici i siromašni mogu cijelo ljeto koristiti besplatne usluge šišanja, tuširanja i medicinske pomoći koje im je Vatikan osigurao.

Goran Andrijanić | Bitno.net