Vatikan je u ponedjeljak objavio Papin odgovor na pet dubija koje su mu u srpnju uputila petorica kardinala. To je prilika za pojašnjenje nekoliko stvari vezano uz pitanje što su zapravo dubije i koji je njihov značaj.

Kako je navedeno u objašnjenju kojeg je objavio CNA, riječ “dubia” u doslovnom prijevodu s latinskog znači “sumnja”, no drugi način prevođenja odnosi se na tehničku narav pojma, pa bi on glasio “pitanje koja traže pojašnjenje”. Riječ je o zahtjevu za jasnoćom koji se upućuje pojedinom dikasteriju, ili uredu Rimske kurije, ili samom papi u vezi stvari koje se tiču crkvenog učenja, liturgije ili tumačenja kanonskog prava. Pitanja najčešće proizlaze iz svakodnevne problematike upravljanja Crkvom te liturgijske i sakramentalne prakse.

Dubije se najčešće upućuju trima vatikanskim uredima: Dikasteriju za nauk vjere, Dikasteriju za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, a posebno Dikasteriju za zakonodavne tekstove.

Dubije su se u prošlosti ticale vrlo različitih tema. Tako je u proteklih nekoliko desetljeća pošiljatelje dubija, primjerice, zanimalo: “Jesu li mormonska krštenja valjana?”, “Može li se katedrali dodijeliti naslov male bazilike?”, “Jesu li već oženjeni kandidati za trajni đakonat dužni sa svojim suprugama prakticirati savršenu i trajnu uzdržljivost nakon ređenja?”, itd.

Dubije najčešće šalju biskupi, biskupske konferencije ili zajednice posvećenog života, ali mogu ih poslati i laici. Ne postoji dužnost da Papa ili dikasterij odgovore na dubiju.

Kada do odgovora dođe, on obično sadrži potvrdan ili negativan (“da” ili “ne”)  stav adresanta vezan uz postavljeno pitanje uz popratno sažeto potpunije objašnjenje ili komentar. Također, odgovor se vrlo često smatra privatnim što znači da nije univerzalno primjenjiv niti se može primijeniti za rješavanje situacije u nekom drugom forumu, čak i ako su činjenice ili okolnosti slične.

Najpoznatije dubije proteklih godina ticale su se pitanja mogućnosti blagoslova za istospolne parove, na što je Dikasterij za nauk vjere odgovorio niječno, te nekih nejasnoća vezanih za apostolsku pobudnicu Amoris Laetitia. Kada je riječ o potonjoj dubiji valja istaknuti da su dvojica od četvorice autora kardinali  Walter Brandmüller i Raymond Burke, koji su ujedno i suautori dubija čiji su odgovori objavljeni jučer. Papa Franjo na koga je dubia o Amoris Laetitia naslovljena nikada nije izravno odgovorio na postavljena pitanja, ali je dao naslutiti svoje odgovore kada je kazao da su argentinski biskupi dali ispravno tumačenje pitanja vezanih uz spomenutu apostolsku pobudnicu.