Mediji ne prestaju analizirati šokantna otkrića sadržana u izvješću tužiteljstva američke savezne države Pennsylvanije, u kojem je otkriveno kako je tijekom sedamdesetak godina čak 300 svećenika bilo optuženo za seksualna zlostavljanja.

O svemu što se događa u Sjedinjenim Državama razgovarali smo s dr. sc. Stjepom Bartulicom, katoličkim intelektualcem i profesorom političke filozofije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Kao što je poznato, Bartulica je rođen u Sjedinjenim Državama u obitelji hrvatskih emigranata, u toj zemlji je prošao temeljnu duhovnu i intelektualnu formaciju te dobro poznaje stanje u mjesnoj Crkvi.

– Rezultati izvješća tužiteljstva u Pennsylvaniji potpuno su poražavajući. Crkva u Sjedinjenim Državama bori se već dulje vrijeme sa zlostavljačima u svojim redovima, ali čini se da su sada otkriveni razmjeri toga ipak mnoge iznenadili. Jeste li i Vi iznenađeni?

Nisam jako iznenađen jer se Crkva u SAD-u već duže vrijeme suočava s velikim brojem optužbi na račun nekih svećenika. Ovaj slučaj u Pennsylvaniji je užasan i pokazuje do koje mjere je hijerarhija štitila počinitelje izopačenih djela. Neki ugledni laici traže da se temeljito počisti stanje među biskupima koji su potpuno zakazali. Ogroman je pritisak na kardinala Donalda Wuerla, aktualnog nadbiskupa Washingtona, da odstupi. Njegovo se ime spominje u navedenom izvješću preko 200 puta. Ova situacija zahtijeva odlučne poteze bez oklijevanja. Dosta je bilo govora o “tragediji”, i treba jasno prokazati veliko zlo koje se širilo unutar Crkve.

Izvješće pokazuje do koje mjere je hijerarhija štitila počinitelje izopačenih djela. Neki ugledni laici traže da se temeljito počisti stanje među biskupima koji su potpuno zakazali

– Ovih dana komentatori i analitičari pokušavaju objasniti toliku količinu zla koje se događalo u kleru. Neki tvrde kako je jedina riječ koja to objašnjava – “demonsko”. Neke analize upozoravaju i kako je u bogoslovijama i među klerom zavladao “homoseksualni stil života”. Koji su, po Vašem mišljenju, razlozi takvog moralnog rasapa, kako zločinaca tako i onih koji su ih pokušali prikriti?

Biskup Madisona Robert Morlino u svom je pismu jasno progovorio o okolnostima koje su dovele do ovog užasa. Spomenuo je “homoseksualnu subkulturu” koja se stvorila među klerom. Sad vidimo do kakvih posljedica je to dovelo Crkvu. Mainstream mediji s pravom vrlo opširno izvješćuju o ovom skandalu, ali ne ističu činjenicu da se homoseksualni stil života u nekim sredinama ne samo tolerirao nego i poticao. Kako je to moguće kad Crkva sve poziva na čistoću? Neki slučajevi koje ovo izvješće spominje su tako strašni da se čovjek mora zapitati kako se to moglo godinama prikrivati? Očito je riječ o vrlo moćnoj i dobro organiziranoj mreži. Autor Michael Rose u knjizi “Good Bye, Good Men” (Doviđenja, dobri momci) detaljno opisuje kako se 60-ih i 70-ih godina u nekim sjemeništima sustavno poticalo ređenje svećenika s homoseksualnim sklonostima, dok se druge obeshrabrivalo. Sad vidimo posljedice toga.

Mainstream mediji s pravom vrlo opširno izvješćuju o ovom skandalu, ali ne ističu činjenicu da se homoseksualni stil života u nekim sredinama u Crkvi ne samo tolerirao nego i poticao

R. R. Reno, urednik First Thingsa, napisao je kako ovo izvješće označava “kolaps američkog episkopata”. Slažete li se s njim?

First Things je najutjecajniji časopis za pitanje religije u američkoj javnosti i mišljenje urednika ima veliku težinu. S obzirom na razmjere ovih zločina, rekao bih da ne pretjeruje kad kaže da je ovo “kolaps američkog episkopata”. Da se radi o nekoj drugoj organizaciji, primjerice velike korporacije, sigurno bi se odmah smijenilo cijelo vodstvo koje je dovelo do kolapsa. Nadam se da će papa Franjo brzo i odlučno djelovati.

– Što sve ovo znači za Crkvu u Sjedinjenim Državama, kakva joj može biti budućnost nakon ovog skandala?

Čini mi se da je veliki papa Grgur VII. rekao da je javni skandal bolji za Crkvu nego da se istina zataškuje. Koliko god ovo bilo bolno za Crkvu, ovo može biti i prilika da se stvari konačno raščiste. Predugo se ovakvo izopačeno ponašanje toleriralo, a znamo da je kukavičluk moralno zlo. Svi koji su godinama šutjeli ili okretali glavom moraju odgovarati. Nažalost, čini mi se da američki biskupi nisu u stanju sami riješiti situaciju, a mnogi pozivaju da se laicima daje veće ovlasti u raščišćavanju ovog nereda. Ima i sjajnih svećenika u SAD-u koji nesebično služe i trude se dostojanstveno živjeti svećenički poziv. Njih ne smijemo zaboraviti.

Predugo se ovakvo izopačeno ponašanje toleriralo, a znamo da je kukavičluk moralno zlo. Svi koji su godinama šutjeli ili okretali glavom moraju odgovarati

Ovom izvješću prethodio je skandal s kardinalom McCarrickom… Neki analitičari tvrdili su kako je taj skandal bio obilježen i sukobom između “liberala” i “konzervativnih” u američkoj Crkvi. Hoće li i ovaj skandal imati tu dimenziju “političkog obračuna”?

Ne volim govoriti u tim kategorijama, ali činjenica jest da je osramoćeni McCarrick dugo vremena bio predvodnik tzv. ‘liberala’ u američkoj Crkvi. Očito je dobro znao kako sebe promovirati unutar crkvene hijerarhije, ali ostavio je iza sebe brojne traumatizirane žrtve. Preporučujem pismo biskupa Morlina koji je bez zadrške progovorio o ovom zlu i traži duboko kajanje i konkretna djela kako bi se Crkva iskupila za sve što su neki radili u njezino sveto ime.

Goran Andrijanić | Bitno.net