Četrdeset i dvojica mladih katolika, među kojima su mnogi teolozi, novinari i ostali intelektualci, uputili su otvoreno pismo Američkoj biskupskoj konferenciji u kojoj traže temeljitu i potpunu istragu o optužbama za mnogobrojna seksualna zlostavljanja koja je počinio kardinal Theodore MCCarrick, a koja su nedavno objavljena u javnosti.

“Tražimo temeljitu, neovisnu istragu o optužbama protiv nadbiskupa McCarricka po kojima je zlostavljao i punoljetne i maloljetne osobe. Želimo znati tko je u hijerarhiji znao za te zločine, kada su za njih znali i što su učinili da ih spriječe”, stoji, među ostalim, u pismu objavljenom na stranicama ugledne katoličke publikacije First Things.

“Šutnja koja okružuje seksualno zlostavljanje u Crkvi mora biti prekinuta. Biskupi trebaju poduzeti jasnu akciju protiv svećenika koji ne poštuju nauk Crkve o spolnosti, a mreže seksualno aktivnih svećenika moraju biti razbijene. Tražimo da dobri svećenici imaju slobodu reći svojim biskupima sve što znaju – bez straha od osvete”, pišu mladi katolici pozivajući biskupe i na čin pokajanja i zadovoljštine za sve ono loše što je počinjeno te obvezujući se da će i sami djelovati i prijaviti one koji počine zločine.

“Molimo se za svetost Crkve… Za dobre biskupe i svećenike koji nas mogu voditi do istinske slike Boga. Neprestano nas podsjećate da je Isus Krist izvor milosrđa. Molimo vas da ne zaboravite da je također i sudac svijeta”, pišu katolici.

Cijelo pismo na engleskom pročitajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net