Srpska pravoslavna Crkva (SPC) priopćila je da je patrijarh Porfirije Perić u utorak 11. siječnja bio pozitivan na testu na koronavirus te se nalazi na kućnom liječenju.

U priopćenju se dodaje da patrijarh ima vrlo blage simptome infekcije. „Određena mu je odgovarajuća terapija i poštuje sve epidemiološke mjere. Putem elektroničkih komunikacija u stalnom je kontaktu sa suradnicima i administrativne poslove obavlja potpuno nesmetano. Također, i dalje molitvom podržava liječnike i medicinsko osoblje u njihovom trudu, a posebno se moli za izlječenje svih koji su zahvaćeni epidemijom. Patrijarh izražava žaljenje što se javne manifestacije u kojima je trebao sudjelovati odgađaju do daljnjeg“, stoji u priopćenju SPC.

Inače, patrijarh Porfirije u javnosti se posljednji puta pojavio 9. siječnja kada je u Sabornoj crkvi Krista Spasitelja u Banjoj Luci održao liturgiju u povodu krsne slave koju obilježava bosanskohercegovački entitet Republika Srpska. Večer prije toga sudjelovao je na svečanoj akademiji, a u četvrtak, 6. siječnja, sudjelovao je obilježavanju pravoslavnog Božića u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković” u Zagrebu.

Podsjetimo, Porfirije je izabran za patrijarha nakon što je njegov prethodnik Irinej 20. studenog 2020. u Beogradu preminuo od posljedica koronavirusa.