'POSTOJE SKUPINE KOJE ŽELE UBIJATI'

Šrilankanski kardinal: Pozvali smo vjernike da ne uzimaju pravdu u svoje ruke, nego da slijede Kristov primjer

“Nažalost, neke obitelji su sve izgubile: oca, majku, djecu… svi su umrli u istom napadu. Ove su stvari uistinu jako, jako tužne. Nije jednostavno znati što reći ljudima.”

Malcolm Ranjith

Foto: Screenshot

Nadbiskup najvećeg šrilankanskog grada Colomba, kardinal Malcolm Ranjith, oštro je osudio stravične bombaške napade na crkve i hotele koji su se dogodili na Uskrs.

Prema posljednjim podacima, broj poginulih prešao je 300, dok u bolnicama trenutno leži još oko 500 ozlijeđenih.

“Sve smo zajednice pozvali na mir da ne uzimaju zakon u svoje ruke, te da osiguraju da se sprovodi održe u miru. Pozvali smo sve katolike koji slijede primjer Isusa Krista koji je na križu oprostio onima koji su ga razapeli”, izjavio je kardinal u intervjuu povodom napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranjith koji je sinoć posjetio bolnice u kojima leže ranjenici, kaže kako je u ovim trenucima teško pronaći prave riječi kojima bi utješio ljude. “Nažalost, neke obitelji su sve izgubile: oca, majku, djecu… svi su umrli u istom napadu. Ove su stvari uistinu jako, jako tužne. Nije jednostavno znati što reći ljudima”, rekao je dodavši kako među mnogima postoji još dosta “straha i nesigurnosti zato što nema konačnih informacija: kažu da postoje malene skupine koje žele ubijati.”

Od vlade i sigurnosnih agencija su, kaže kardinal, zatražili da istraže odgovorne i osiguraju da se ovakva situacija ne dogodi ponovno.

Iako Ranjith priznaje da je bilo određenih napetosti između islamske zajednice i većinskog stanovništva, kaže kako je ovaj napad za sve došao kao veliko iznenađenje, te upozorava na preuranjeno upiranje prstom u krivce.

“Ne možemo reći koja je skupina iza napada, zato što ne možemo uprijeti prstom u određenu zajednicu: moramo biti inteligenti”, rekao je.

Ministar zdravstva Rajitha Senaratne, u ime vlade je prozvao džihadističku skupinu National Thowheeth Jama’ath (NTJ), optuživši ih za sudjelovanje u napadu.

Ipak, upozorio je i kako ne vjeruje “da je napade izvršila skupina ljudi koji su bili samo iz Šri Lanke. Postojala je međunarodna mreža bez koje ovi napadi ne bi uspjeli”, rekao je.

Prema posljednjim informacija koje je prenio Reuters, odgovornost za napad je preuzeo ISIS.

Ivo Džeba | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 23. travnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi