Broj poginulih u napadima za Uskrs na Šri Lanku porastao je na 321 jer su mnogi ranjeni podlegli ozljedama, javlja CNN. Trenutno se u bolnicama nalazi još 500 ljudi. Danas se u državi obilježava dan žalosti, žrtvama je odana počast s tri minute šutnje i organiziraju se prvi sprovodi.

Samoubilački napadi su se zbili za vrijeme uskrsnih misa u Negombu, Batticoloi i Colombu te u tri hotela u Colombu. Policija je do sada uhitila više od 40 ljudi i pretražila 20 kuća. Vladini izvori su potvrdili kako je tijekom istrage jedan Sirijac priveden na ispitivanje.

Fra Jude Fernando, upravitelj svetišta svetog Ante u gradu Colombu, bio je u svojem uredu kada je odjeknula eksplozija. „Ušao sam u crkvu i ugledao ljude kako vrište i plaču“, svjedoči. Svećenik je pozvao sve kršćane u toj zemlji da ostanu smireni te nastave moliti “jer Bog nije Bog osvete, nego Bog ljubavi“.

Za samoubilačke napade još nitko nije preuzeo odgovornost. Inače, kršćani, koji ih je oko 7,4 posto, predstavljaju vjersku manjinu u zemlji s 21,4 milijuna stanovnika. Prema posljednjim podacima, 70,2 posto stanovnika su budisti, 12 posto hinduisti, a 9,7 muslimani.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net