Dragi svećenici, redovnici i redovnice!

Draga braćo i sestre!

Naša Srijemska biskupija temelji se na hrabrim i velikim ljudima, mučenicima čvrste vjere i odlučnosti u nasljedovanju Krista Gospodina. Danas, okupljeni upravo na temeljima ranokršćanske bazilike svetog Dimitrija, osjećamo potrebu da iznova tražimo nove načine kako nasljedovati primjer ovih velikana, i u ovo naše vrijeme odgovarati Gospodinu na njegov poziv. Ove godine navršilo se 15 godina ponovnog osamostaljenja Srijemske biskupije, te uspostave Đakovačko-osječke metropolije. Tijekom proteklog razdoblja učinjeni su koraci u postavljanju novih temelja drevne, a opet „mlade“ Srijemske biskupije. Ipak svjesni, da je vrijeme u kojem živimo izazovno, osjećamo da je potrebno činiti uvijek nove korake, osobito kada je u pitanju duhovna snaga i pastoralna zauzetost, kako vjernika, tako, i još više, svećenika i nas biskupa. Zahvalan sam svima vama koji ste do sada već činili i činite određene korake na polju duhovne obnove naše biskupije, kao što je inicijativa molitve, posta, i druge. Te inicijative svesrdno podržavam i preporučujem.

Konzultirajući se sa svećenicima i vjernicima naše biskupije odlučio sam tijekom idućeg pastoralnog razdoblja proglasiti Godinu duhovne obnove, te molitve i pastorala duhovnih zvanja. Želim da iznova u nama odjeknu Kristove riječi: „Žetva je velika, ali radnika malo. Molite, dakle, gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju“ (Lk 10, 2). Dakle, pred nama je vrijeme intenzivnije molitve u svim našim župnim zajednicama za duhovni preporod naše biskupije, za sve svećenike, redovnike i redovnice, te osobito za nova duhovna zvanja. Molimo Gospodina da svjetlo nade koje ćemo upaliti večeras, na temeljima ove ranokršćanske bazilike, te koje ćete ponijeti u vaše sredine, u vaše župne crkve, kao znak neprestane molitve napose za nova duhovna zvanja – donese novu snagu i polet u kršćanskome svjedočenju i životu u našoj biskupiji.

Na svijeći, koju smo primili, nalazi se Krist koji je „Sijač“ i sije sjeme duhovnog poziva, prvenstveno svojom žrtvom na križu i Otkupiteljskom krvi, koja s križa „zalijeva“ to sjeme i daje da proklija i raste. Crveni križ u pozadini simbol je i brojnih mučenika koji obilježavaju Srijemsku biskupiju, i čija mučenička krv natapa srijemsku ravnicu, od ranokršćanskih dana do danas. Na tom plodnom i blagoslovljenom tlu između dvije velike rijeke, molimo za nova zvanja, „krv mučenika sjeme je novih kršćana“, novih zvanja, koja su pozvana danas biti martyros – „svjedoci“ tog istog Krista i njegove ljubavi koja se žrtvuje do kraja za svoj narod. Ovu našu inicijativu stavljamo pod moćnu zaštitu i zagovor Čudotvorne Gospe Tekijske, ujedno moleći zagovor sv. Dimitrija i svih svetih Srijemskih mučenika.

U Srijemskoj Mitrovici, uoči svetkovine sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika Srijemske biskupije, 25. listopada 2023.

+ Fabijan Svalina
biskup koadjutor srijemski