Otac Santiago Cantera, prior benediktinskog samostana u Dolini palih, nacionalnom memorijalnom kompleksu u Španjolskoj, napisao je otvoreno pismo u kojem je ustvrdio kako je španjolska policija prilikom nedavne ekshumacije tijela političara Francisca Franca iz toga kompleksa narušila nepovredivost sakralnog prostora.

Francovo tijelo ekshumirano je jučer iz bazilike Svetoga Križa i prebačeno u obiteljsku grobnicu u Madridu s čime su završene rasprave koje su trajale od kada je socijalistička vlada Pedra Sáncheza najavila kako će prebaciti tijelo vođe nacionalističkih snaga u Španjolskom građanskom ratu te kasnije šefa režima s diktatorskim elementima. Naravno, riječ je o odjecima starih španjolskih podjela koje su pojačane nakon što su vlast ponovno preuzeli socijalisti. Njihova nakana da prebace Franca iz mauzoleja koji je sam osmislio kao način odavanja počasti žrtvama obaju strana u građanskom ratu i kojega je dio benediktinski samostan izazvala je daljnje rasprave.

O. Cantera je sada napisao otvoreno pismo koje je upućeno, među ostalim, papi Franji i nadbiskupu Madrida kardinalu Carlosu Osoru Sierri. Osim toga, uputio je i službenu žalbu policijskim vlastima zbog prekoračenja njihovih ovlasti u cijelome slučaju s ekshumacijom Francova tijela.

Benediktinac je napisao kako je Civilna garda (španjolska policija) bez ikakvog sudskog naloga ušla na prostorije samostana i bazilike.

“Pri tome nisu imali nikakvo crkveno dopuštenje za to i tako su ugrozili nepovredivost crkvenog prostora”, piše prior.

Tome dodaje kako je u jednom trenutku njegovim monasima bilo zabranjeno ići iz samostana do bazilike jer su na vratima koja spajaju ta dva prostora bili postavljeni lanci.

“I to sve unatoč tome što smo mi vlasnici tih crkvenih prostora i njima upravljamo”, poručio je.

Istodobno, ulaz u crkvu bio je omogućen “trećoj stranci” i oni su se kroz baziliku kretali bez ikakva nadzora. Zbog toga benediktinci ne mogu biti sigurni da ti pojedinci nisu u bazilici učinili nešto što je povrijedilo sakralnost prostora.

Francova obitelj pokušavala je zaustaviti ekshumaciju, a nakon što im je to odbijeno, pokušali su dobiti dopuštenje da novo mjesto počinka bude madridska katedrala, ali i to im je odbijeno.

“Bijesan sam jer je vlada posegnula za nečim tako kukavičkim kao što je rađenje propagande od iskapanja leša, sve radi političkog publiciteta kako bi dobila par glasova na izborima”, izjavio je Francisco Franco y Martinez-Bordiu, unuk Franca.

U španjolskoj javnosti jaki su glasovi koji ističu kako su očekivali od Katoličke Crkve da bude odlučnija u suprotstavljanju ovome potezu koji je očito politikantski i ne doprinosi konsenzusu društva o spornim pitanjima prošlosti.

Isti ti glasovi ističu kako je o. Cantera bio jedan od malobrojnih koji se tome suprotstavio te dodaju kako lijeve snage u Španjolskoj zapravo žele ukloniti samostan i križ s toga mjesta.

Sam mauzolej otvoren je 1959. oko 40 kilometara od Madrida. Benediktinski redovnici koji žive u samostanu svakodnevno mole i služe mise za Španjolsku i sve poginule u Građanskom ratu i kasnijim ratovima te mirovnim misijama.

Goran Andrijanić | Bitno.net