Nakon što je nova španjolska vlada, predvođena Socijalističkom radničkom strankom, najavila ekshumaciju i premještanje tijela španjolskog diktatora Francisca Franca iz nacionalnog memorijalnog spomenika – Dolina palih (Valle de los Caídos), predstavnici Madridske nadbiskupije upozorili su kako to neće biti moguće bez suglasnosti ostalih aktera.

“Želimo rješenje koje će pomoći u izgradnji mira u zemlji”, izjavio je Rodrigo Pinedo Texidor, nadbiskupijski glasnogovornik, istaknuvši kako nadbiskupija, na čijem se prostoru nalazi memorijal, nije ni za ni protiv premještanja Francovih ostataka, no kako se protive “svakom potezu koji nema suglasnost obitelji i ne uzima u obzir što Crkva ima reći o tom pitanju”.

Kako prenosi Catholic Herald, iz nadbiskupije su reagirali nakon što je premijer Pedro Sanchez potvrdio kako vlada namjerava izvršiti ekshumaciju do kraja srpnja.

Pedro Sanchez, koji je premijerom postao nakon što je zbog skandala s tajnim fondovima izglasano nepovjerenje konzervativnoj vladi Mariana Rajoya, prvi je španjolski premijer u povijesti koji je prisegu dao bez polaganja ruke na Bibliju i križ što su neki analitičari protumačili kao znak da će novi šef vlade biti neprijateljski raspoložen prema Katoličkoj Crkvi i njezinu utjecaju u društvu.

Među mjerama koje bi novi premijer mogao poduzeti su prekid ugovora Španjolske sa Svetom Stolicom, izbacivanje vjeronauka iz javnih škola, uskraćivanje državnih dotacija katoličkim školama kao i prekid financiranja Crkve novcem poreznih obveznika.

Njegova inicijativa za premještanje Francova tijela već je godinama dio platforme Socijalističke radničke stranke, čiji je cilj Dolinu palih pretvoriti u centar nacionalnog sjećanja.

Sam memorijal otvoren je 1959. nakon osamnaest godina gradnje, a njegovo osnivanje potaknuo je upravo Francisco Franco. Radi se o kompleksu koji uključuje podzemnu baziliku s memorijalom, benediktinski samostan i monumentalni križ visok 150 metara. Ispod zemlje pokopano je oko 40 tisuća ljudi, žrtava Španjolskog građanskog rata, s obje zaraćene strane. Benediktinski redovnici koji žive u samostanu svakodnevno mole i služe mise za Španjolsku i sve poginule u Građanskom ratu i kasnijim ratovima te mirovnim misijama.

Cijeli kompleks Dolina palih s benediktinskim samostanom/Foto: Jorge Díaz Bes – Wikimedia Commons

Francisco Franco jedina je osoba pokopana u kompleksu koja nije ubijena u Španjolskom građanskom ratu, što je jedan od glavnih argumenata zagovornika premještanja njegova tijela.

Unatoč tome, kao i činjenici da i sam diktator nije htio biti pokopan u Dolini palih, čini se kako vlada nema potporu njegovih potomaka za svoj potez.

Kako javlja španjolski dnevni list La Razon, sedam Francovih praunuka poslalo je pismo ocu Santiagu Canteri, prioru benediktinskog samostana koji se nalazi u kompleksu, zatraživši od Crkve da blokira taj potez.

Glasnogovornik Madridske nadbiskupije, Rodrigo Pinedo, također je istaknuo da premda je Dolina palih “službeno nacionalni spomenik“, država i dalje, prema ugovorima s Vatikanom, treba konzultirati Katoličku Crkvu o pitanjima vezanim uz pokapanje mrtvih, dodavši kako je teško vjerojatno da se “tehnička i kanonska pitanja” vezana uz ekshumaciju mogu riješiti u kratkom roku od mjesec dana.

No izjave drugačijeg tona dolaze iz Biskupske konferencije. Otac Jose Maria Gil Tamayo, generalni tajnik Španjolske biskupske konferencije, rekao je novinarima kako je premijer Sanchez razgovarao o premještanju Francovih ostataka s predsjednikom konferencije, kardinalom Ricardom Blazquezom Perezom, te kako se Biskupska konferencija neće protiviti ekshumaciji jer “nije na Crkvi da odluči o jednom ili drugom načinu”.

Zamjenica španjolskog premija, Carmen Calvo, izjavila je pak kako Vlada vodi razgovore s predstavnicima obitelji i Crkve te kako je plan nastaviti s ekshumacijom “što je prije moguće”, kako bi se s “mjesta na kojem se odaje počast maknuo diktator”.

Tino Krvavica | Bitno.net