Madridska katedrala

Tiskovni ured Svete Stolice demantirao je zamjenicu španjolskog premijera, Carmen Calvo, koja je jučer izjavila da se ovog ponedjeljka dogovorila s tajnikom Svete Stolice, Pietrom Parolinom, kako posmrtni ostaci Francisca Franca ne mogu biti položeni u obiteljsku grobnicu ispod katedrale u Madridu.

Calvo je, naime, jučer rekla kako je u ponedjeljak s Parolinom dogovorila rad na zajedničkom pronalasku rješenja kako bi se spriječilo da balzamirano tijelo generala Franca, koji je zemljom vladao od 1939. do 1975., bude položeno ispod ‘Almudene’.

Prema Calvinim riječima, na sastanku je odlučeno da će se „zajednički pronaći rješenje koje očito ne može biti Almudena“, te da su se ona i tajnik Svete Stolice dogovorili da posmrtni ostaci trebaju biti premješteni na dostojanstveno mjesto, ali i kako vlada „mora garantirati da se Franca ne veliča niti na jednom mjestu unutar španjolskih granica“.

Voditelj vatikanskog tiskovnog ureda, Greg Burke, brzo je reagirao na ovu izjavu službenim priopćenjem u kojem stoji da se „kardinal Pietro Parolin ne protivi ekshumaciji Francisca Franca, ako su mjerodavne vlasti tako odlučile, ali kako nikada nije rekao ništa o mjestu njegova pokapanja“.

Do cijele situacije oko mjesta polaganja bivšeg španjolskog vođe došlo je nakon što je vlada odlučila ekshumirati Francovo tijelo iz memorijala posvećenog žrtvama građanskog rata, na što je njegova rodbina izjavila da će ga u tom slučaju premjestiti u obiteljsku grobnicu ispod madridske katedrale.

Slično kao i tiskovni ured Svete Stolice, i madridska nadbiskupija negirala je da je nadbiskup Madrida, kardinal Osoro, komentirao gdje bi bilo prikladno položiti Francove posmrtne ostatke. Demantij je stigao nakon što je Calvo izjavila da se i Osoro „ne slaže“ s njihovim polaganjem u obiteljsku grobnicu.

Dosad je španjolska vlada izjavljivala kako o ovome pitanju „ne može učiniti ništa osim poštivati volju obitelji“, ali sada se čini kako pokušavaju naći rješenje kako da izbjegnu scenarij koji je obitelj predvidjela.

Ivo Džeba | Bitno.net