Nedostatak zakonske regulative u vezi s restauracijama umjetnina pokazao se velikim problemom u Španjolskoj, i to ne prvi put. U javnost je tako izašao neuspjeli pokušaj restauriranja umjetničkog djela iz prošlosti, a riječ je o slici “Bezgrešno začeće” koju je naslikao barokni slikar Bartolomé Esteban Murillo, i koja je samo jedna u nizu djela unakaženih amaterskim prepravcima.

Privatni kolekcionar iz Valencije navodno je platio globu jer je angažirao lokalnog restauratora namještaja da mu popravi spomenutu sliku na kojoj je napravio štetu svojim radom, piše tribun.hr, a prenosi Nedjelja.ba.

Navodno je restauratoru namještaja platio 1200 eura da mu “očisti” spomenutu sliku. Međutim, on je lice Blažene Djevice Marije, unatoč dvama popravcima, potpuno uništio.

A terrible restoration of Bartolomé Esteban Murillo’s painting that left it unrecognisable has been declared an act of “vandalism”.

Objavljuje BBC NewsUtorak, 23. lipnja 2020.

No, ovo nije prvi takav slučaj u Španjolskoj. Prije osam godina svećenik iz španjolskog gradića Borja angažirao je župljanku bez ikakva iskustva da restaurira fresku Isusa na crkvenom zidu što je rezultiralo tragikomičnim rezultatom.

Prema riječima španjolskih restauratora, najveći problem je što u toj zemlji nije zakonski definirano tko se smije baviti restauratorskim poslom, što vrlo lako može dovesti do katastrofalnih rezultata po neprocjenjive umjetnine.

Do sada su poznata čak tri slučaja u kojima je restauracija vrijednih kršćanskih djela otišla u krivom smjeru. Najprije je javnost šokirala priča o restauraciji freske „Ecce Homo“, Eliasa Garcije Martineza iz 1930. godine, koju je vrlo neuspješno obavila 82-godišnja Cecilija Gimenez.

Druga umjetnina koja je uništena restauracijom je kip svetog Jurja iz španjolskog grada Navarre. Svećenik iz tamošnje crkve Sam Miguel za restauraciju je odabrao lokalnog učitelja koji očito nije imao potrebnog znanja. Gradonačelnik Navarre, Kolda Leoza, zapitao se „kako je moguće da svećenik može odlučivati o sudbini kipa iz šesnaestog stoljeća a da pritom nije ranije obznanio svoju namjeru ili gradskom vijeću ili lokalnim vlastima, potpuno zanemarujući svoju pravnu dužnost ili profesionalnu prosudbu“.

O nesretnoj obnovi kipa sv. Jurja oglasilo se i Španjolsko udruženje konzervatora i restauratora. „Ne možemo više tolerirati napade na našu kulturnu baštinu“, izjavili su u priopćenju, „to pokazuje stravičan manjak obuke potrebne za ovakvu vrstu posla.“

Međutim, javnost je ubrzo doznala i za još jedan debakl u restauraciji vrijednih umjetnina, ovoga puta drvene skulpture Krista, Blažene Djevice Marije i svete Ane, koja se nalazi u kapelici u selu El Ranadoiru. Umjetnina iz 15. stoljeća, koja je izvorno bila neobojena, dobila je “osvježenje” u obliku jarkih boja. Tako je veo svete Ane obojen kričavo ružičastom, Krist obučen u limeta zelenu, a Djevica Marija u tirkizni veo i tamnocrvenu haljinu.

Foto: ElHistoricon/Twitter

Amaterska umjetnica i župljanka koja je obojila kip, Maria Luisa Menendez, rekla je da je radila uz dopuštenje župnika, a uz ranije navedenu skulpturu obojila je i dvije manje figure: Mariju s Kristom u naručju i svetog Petra. Sve su skulpture obojene na sličan način.