Svećenik iz crkve San Miguel de Estella u Navarri zasigurno je zažalio što je za restauraciju kipa svetog Jurja odabrao lokalnog učitelja bez potrebnog znanja za obavljanje takve zadaće.

Skandal koji je izbio nakon što je rad na ovoj vrijednoj umjetnini iz 16. stoljeća dovršen podigao je na noge i gradonačelnika Navarre, Kolda Leoza, koji je zapitao „kako je moguće da svećenik može odlučivati o sudbini kipa iz šesnaestog stoljeća a da pritom nije ranije obznanio svoju namjeru ili gradskom vijeću ili lokalnim vlastima, potpuno zanemarujući svoju pravnu dužnost ili profesionalnu prosudbu“.

Kip je izvorno ukrašen drevnim stilom poznatim kao “polikrom” u kojem se koriste različite boje, ali nakon ‘restauracije’ mnogi su zaključili kako više nalikuje na „figuru s ringišpila“ negoli na umjetninu.

“Ne sumnjam u dobru volju svećenika i osobe koja je neprikladnom tehnikom oskvrnula ovo umjetničko djelo, ali nemarnost obojice je vrlo ozbiljna i dobra volja ne može biti izlika”, rekao je nezadovoljni gradonačelnik.

Ovaj slučaj neuspjele restauracije mnogi su usporedili s uništenjem Kristova portreta poznatog kao “Ecce homo” koje se također dogodilo u Španjolskoj kao posljedica pokušaja obnove slike od strane osamdesetogodišnje amaterke.

O nesretnoj obnovi kipa sv. Jurja oglasilo se i Španjolsko udruženje konzervatora i restauratora. „Ne možemo više tolerirati napade na našu kulturnu baštinu“, izjavili su u priopćenju, „to pokazuje stravičan manjak obuke potrebne za ovakvu vrstu posla.“

Gradonačelnik Leoz je poručio kako su pozvani stručnjaci koji će utvrditi je li moguće poništiti nedavno učinjene radove, te nakon toga vratiti kip u prvobitno stanje.

Ivo Džeba | Bitno.net