U Španjolskoj su se, izgleda, nažalost odlučili riješiti svojih sakralnih umjetnina jer kako inače objasniti da je već treći put njihova “restauracija” povjerena amaterima koji imaju prilično osebujnu viziju kako bi u konačnici skulpture ili freske trebale izgledati.

Nakon freske Ecce homo i kipa svetog Jurja, ovoga puta stradala je drvena skulptura koja prikazuje Krista, Blaženu Djevicu Mariju i svetu Anu u kapelici u selu El Ranadoiro.

Umjetnina iz 15. stoljeća, koja je izvorno bila neobojena, dobila je “osvježenje” u obliku jarkih boja. Tako je veo svete Ane obojen kričavo ružičastom, Krist obučen u limeta zelenu, a djevica Marija u tirkizni veo i tamnocrvenu haljinu.

Amaterska umjetnica i župljanka koja je obojila kip, Maria Luisa Menendez, rekla je da je radila uz dopuštenje župnika, a uz ranije navedenu skulpturu obojila je i dvije manje figure: Mariju s Kristom u naručju i svetog Petra. Sve su skulpture obojene na sličan način.

“Nisam profesionalka, ali uvijek sam to voljela činiti, a figure su uistinu trebale biti obojene”, prokomentirala je svoj rad Mendez. “Zato sam ih obojila kako sam mogla, s bojama koje su mi izgledale dobro, a susjedima se svidjelo.”

Španjolska konzervatorska grupa ACRE oštro je reagirala na još jedan nemar prema vrijednoj umjetnini:

“Zar se nitko ne brine o ovoj kontinuiranoj pljački naše zemlje? Kakvo to društvo stoji skrštenih ruku dok se nasljeđe njihovih predaka uništava pred njihovim očima?” objavili su na Twitteru.

Ivo Džeba | Bitno.net