Prema nedavno objavljenom Caritasovom izvješću u kojem se analizira fenomen prostitucije kao posljednica društvene isključenosti, te ukazuje na važnost i ulogu Društvenog nauka Crkve u borbi protiv ovog suvremenog oblika ropstva, proizlazi kako jedini način suzbijanja prostitucije leži u stvarnoj brizi za žene i njihova ljudska prava, a što državne vlasti nažalost i dalje odbijaju prepoznati te poduzeti konkretne korake.

U izvješću se navodi kako je većina žena prisiljenih na prostituciju vrlo sličnog profila: uglavnom su mlađe od 25 godine, strankinje i vrlo slabo obrazovane, a manje od 20% čine Španjolke.

U posljednjem dijelu u Izvješću se poziva na suzbijanje siromaštva i trgovine ljudima kao glavne razloge zbog kojih žene ulaze u svijet prostitucije.

Naglašava se i važnost odgoja za vrednote, te organizaciju kampanja kojima će se ukazati na zastrašujuće posljedice trgovine ljudima. Caritas poziva i na hitno omogućavanje zdravstvene zaštite strankinjama koje su prisilno uvučene u prostituciju, te kažnjavanje onih koji zarađuju na trgovini ljudima.

Napomenimo kako trgovina ljudima predstavlja jedan od najvećih međunarodnih problema i rastućih fenomena. Procjenjuje se da je godišnja dobit od trgovanja ženama zbog seksualnog iskorištavanja veća od 12 milijardi američkih dolara.

Žrtve se uglavnom privlače primamljivim oglasima o dobro plaćenim poslovima u inozemstvu koje nude razne “agencije”, a iza čega se krije organizirani kriminal. Prijevarom ih se odvodi iz mjesta prebivališta, oduzimaju im se osobni dokumenti te ih se prisiljava na razne poslove.

Dodajmo kako je ovu modernu pošast oštro osudio i papa Franjo nazvavši ju “zločinom protiv čovječanstva”.

“Trgovina ljudskim bićima je rana na tijelu današnjega ljudskog roda, ona je rana na Kristovu tijelu. To je zločin nad ljudskim rodom”, kazao je papa Franjo sudionicima prošlogodišnje međunarodne konferencije održane na poticaj Biskupske konferencije Engleske i Walesa, o temi „Suzbiti trgovinu ljudskim bićima: Crkva i poštivanje zakona u suradnji“.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, Republika Hrvatska je od 2011. godine od tranzitne zemlje postala zemlja porijekla te krajnjeg odredišta žrtava trgovine ljudima, uglavnom ženskih osoba od 11 do 30 godina. Identificirane žrtve u Republici Hrvatskoj uglavnom su državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Rumunjske, Moldavije i Albanije, ali i državljani Hrvatske, što posebno dolazi do izražaja u 2011. godini, navodi se na stranicama MUP-a.

Više o Nacionalnom programu suzbijanja trgovine ljudima, te o načinu na koji možete prepoznati je li riječ o trgovini ljudima i kako ju prijaviti pročitajte NA LINKU!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net