Katoličke crkve u posljednje vrijeme sve češće postaju prostorima za raznorazne društvene događaje. Najčešće su to koncerti kršćanske duhovne glazbe koji su uglavnom primjereni crkvenom prostoru, no ponekad svjedočimo i događajima koji tom prostoru svakako ne pripadaju. Jedan od takvih je i procesija sa slikom Ganeša koju su kroz katoličku katedralu Gospe od Afrike u španjolskoj sjevernoafričkoj enklavi Ceuti i Melilli oduševljeno pronijeli hinduistički vjernici.

Procesija s likom ovog hinduističkog božanstva organizirana je povodom završetka proslave njegova blagdana, a po dolasku pred katedralu generalni je vikar o. Juan Jose Mateos Castro dočekao hinduističke vjernike, otvorio vrata katedrale te ih uveo u crkvu, dok je jedna skupina katoličkih vjernika pjevala pjesmu u čast Gospe od Afrike gledajući u sliku Ganeša.

Procesija se zaustavila pred oltarom, a jedan od hinduističkih vjernika uzeo je mikrofon te oduševljeno kazao kako je Ceuta “jedino mjesto na svijetu na kojemu se dvije različite kulture, dvije različite religije, zajedno mole bogu Ganešu i naravno Zaštitnici (Gospi).” Potom su svi zajedno izmolili Zdravomariju, usmjereni prema slici hinduističkog božanstva.

Ovaj nevjerojatni događaj izazvao je sablazan kod mnogih vjernika, a španjolski biskup Rafael Zorzona Boy javno se ispričao, te izrazio žaljenje zbog ovog nedopustivog čina koji je izazvao “bol, zbunjenost i skandal u katoličkoj zajednici”.

U službenoj izjavi biskupije naglašeno je kako se isprikom ni na koji način ne žele dovesti u pitanje ljubav ili vjerovanja hinduističke zajednice.

“Zahvaljujemo na njihovu poštovanju i potvrđujemo svoje zadovoljstvo zbog srdačnih odnosa s njihovom i ostalim vjerskim zajednicama u Ceuti, a što nas potiče da budemo još vjerniji svojoj kršćanskoj tradiciji”, navodi se u izjavi.

Zbog svojeg nepromišljenog čina generalni vikar o. Juan ponudio je svoju ostavku koja je potom i prihvaćena, te sam priznao svoju pogrešku i javno se ispričao. U svojoj je izjavi napisao kako je pogriješio što je dopustio unošenje spomenutih likova, te istaknuo kako ni u jednom trenutku nije želio izraziti štovanje ničemu “osim našem jedinom i istinitom Bogu”.

Snimka ovog događaja pojavila se i na YouTubeu, a procesiju kroz katoličku katedralu možete pratiti od dvadesete minute.

Na koncu spomenimo kako Zakonik kanonskog prava izričito zabranjuje nedoličnu uporabu svetih mjesta koja se “posvetom ili blagoslovom što ih propisuju bogoslužne knjige određuju za bogoštovlje”:

Kan. 1210 – U svetom mjestu neka se dopusti samo ono što služi vršenju ili promicanju bogoštovlja, pobožnosti i vjere, a zabranjuje se sve što nije u skladu sa svetošću mjesta. Ordinarij pak može za pojedinačni čin dopustiti i druge upotrebe koje ipak nisu protivne svetosti mjesta.

Kan. 1211 – Sveta se mjesta oskvrnjuju kad se u njima na sablazan vjernika počine teško uvredljiva djela koja su prema sudu mjesnog ordinarija tako teška i protivna svetosti mjesta da nije dopušteno u njima obavljati bogoslužje dok se uvreda ne nadoknadi pokorničkim obredom prema odredbi bogoslužnih knjiga.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net