Poznati svjetski spisatelj i povjesničar Tom Holland otkrio je da je doživio iznenadno izlječenje od raka nakon što je zavapio Blaženoj Djevici Mariji za pomoć.

Holland, koji je najpoznatiji po knjigama Vladavina i Millennium, u nedavnom razgovoru koji je organizirao Londonski institut za suvremeno kršćanstvo podijelio je s publikom da je imao dva nadnaravna iskustva povezana s Djevicom Marijom iako je sam agnostik koji je odrastao u protestantskom domu.

Prvi događaj zbio se dok je snimao dokumentarac na ratom razorenom sjeveru Iraka. Dok je sjedio u razrušenoj crkvi u kojoj su nekoliko godina ranije islamisti razapeli kršćane, Holland kaže da je uronio u duboku kontemplaciju onoga što se zbivalo unutar tih zidova.

U tom trenutku vjetar je do njegova vidokruga donio sliku Navještenja na kojoj je naslikan arkanđeo Gabrijel kako se poklanja pred Gospom. Holland kaže da je iskusio kao da je veo između našega svijeta i nadnaravne dimenzije postao prozirniji.

„Osjetio sam kao da sam na jednom od onih ‘tankih mjesta’ o kojima ljudi govore, na kojima se dimenzija nebeskog odjednom čini nevjerojatno blizu”, otkrio je.

Nastavivši govoriti o svojem iskustvu, povjesničar je rekao da je doživio snažan osjećaj kao da mu nešto poput anđeoskih krila prelazi preko ramena dok se nebeski glasnici penju i spuštaju iz druge dimenzije.

“Možda je sve bilo čudno i neobično, ali onog trenutka kada prihvatite da postoje anđeli, odjednom se svijet čini bogatijim i zanimljivijim”, rekao je.

Drugi dodir s nadnaravnim Holland je, prema vlastitim riječima, imao nakon što mu je u prosincu 2021. godine dijagnosticiran tumor. Liječnička prognoza je bila da će biti potrebna operacija kojom bi mu se uklonio dio crijeva.

Tijekom božićnog razdoblja poznati povjesničar posjećivao je crkvu svetog Bartolomeja u Londonu, koju su tijekom reformacije protestanti preoteli od katolika. U vrijeme dok je bila pod katoličkom upravom, crkva je bila poznata kao mjesto u kojem su se događala izlječenja, te kao mjesto marijanskog ukazanja.

Svjestan povijesti crkve i opterećen svojom dijagnozom, Holland je zavapio Djevici u pomoć, iako se nije molio još od malih nogu. “Otišao sam na ovo mjesto gdje se ukazala Djevica i uputio molitvu iz dubine srca”, ispričao je Holland dodavši kako je od tog trenutka sve krenulo nabolje.

U roku od nekoliko tjedana stigla je liječnička potvrda da se rak crijeva povukao.

“Rak se nije proširio… i stoga nisam morao ukloniti dio crijeva. Prošlo je dvije godine od toga i čini se da sam potpuno zdrav”, ispričao je.

“Kao protestantskom agnostiku ideja da sam imao marijansku intervenciju činila mi se toliko uzvišeno smiješnom da sam pomislio, ako je istinita, da Bog zasigurno ima najdivniji smisao za humor”, zaključio je Holland svoje svjedočanstvo.