Bivši anglikanski svećenik i sadašnji član katoličkog Ordinarija Gospe od Walsinghama, vlč. Len Black, pretvorio je svoju šupu u kapelicu posvećenu svetom Josipu i privukao pažnju šire javnosti.

Kapelica je za vlč. Blacka bila vrlo praktična potreba budući da zajednica anglikanaca obraćenih na katoličanstvo koju duhovno vodi nije imala mjesto za bogoštovlje, kao što ni on sam nije imao mjesto za slavljenje dnevne svete mise.

“Prilagodio sam unutrašnjost šupe kako bi bila prikladna za dnevne mise. Ubrzo se pokazala premalom za naše potrebe pa sam je proširio na ono što je nekoć bio trijem”, ispričao je vlč. Black.

Talent za građenje je, kako kaže, naslijedio od svojeg oca koji je bio stolar pa je sav rad na transformaciji šupe u kapelicu odradio samostalno koristeći materijale koje je imao.

„Oratorij svetog Josipa je rad koji je nastajao godinama i kojeg svi koji dolaze na misu svakog tjedna nazivaju tihim utočištem u mirnom vrtu nedaleko od Invernessa, središta Škotskog visočja. Moja supruga Ruth (da, ja sam oženjeni katolički svećenik), koja je tekstilna dizajnerica specijalizirana za keltski dizajn, osmislila je i načinila tri vitraja koja se sada nalaze na ulazu“, ispričao je vlč. Black.

Foto: Ordinariate Scotland / Facebook

Kazao je i kako je tijekom godina dodavao kipiće svetaca te veliki kip Blažene Djevice Marije. „Uz pomoć dobrog prijatelja u Edinburghu uspio sam pronaći prekrasan mjedeni tabernakul, šest mjedenih svijeća i križ, velike kipove svetog Josipa, Presvetog Srca, Dijete Isusa iz Praga i brojne druge pobožne predmete za ukrašavanje kapelice. Darovana mi je i divna pravoslavna ikona škotskih svetaca i još jedna ikona Walsinghamske Gospe“, kazao je škotski svećenik.

Njegov rad prepoznao je i žiri britanskog natjecanja “Shed of the year” [Šupa godine] koji je Oratorij svetog Josipa uz još tri kandidata uvrstio u finale natjecanja.

Oratorij svetog Josipa pokazao se važnim i u vrijeme lockdowna, budući da je iz njega vlč. Black prenosio svete mise koje su vjernici pratili preko Zooma, ali i bio mjesto okupljanja zajednice.

“Društvena strana je također važna za moral ljudi, kako bi osjećali da imaju prijatelje s kojiima se mogu susreti i dijeliti radost katoličkog bogoštovlja. Ljudi kažu da im je to tijekom lockdowna bilo od životne važnosti”, zaključio je škotski svećenik.