Matematička grupa, dramska grupa, zbor uobičajene su izvannastavne aktivnosti koje nalazimo u školama diljem svijeta, pa tako i kod nas.

No, jedna škola u američkoj saveznoj državi Indiani nudi nešto doista raritetno – klub klanjanja (adoracije) pred Presvetim oltarskim sakramentom.

“Glavni razlog zašto smo pokrenuli klanjateljsku grupu jest da djeci od vrtića do osmog razreda osiguramo vrijeme koje će provesti u adoraciji, da ih naučimo kako iskoristiti trenutke pred Presvetim oltarskim sakramentom te da doista prodube svoj odnos s Kristom”, izjavila je za Catholic News Agency Katherine Soper, učitelja u Osnovnoj školi svetog Josipa u South Bendu.

Upravo je Soper pokrenula inicijativu za osnivanjem klanjateljske grupe nakon što je slična postojala u školi gdje je do tada radila.

Nakon što je s učenicima nove škole otišla na klanjanje pred Presvetim, susrela se s pozitivnim reakcijama.

“Jedna od mojih učenica prišla mi je i pitala: ‘Kad ćemo se vratiti natrag (pred Presveto)? Doista se želim vratiti'”, izjavila je Katherine Soper, dodajući: “Ti učenici imaju goruću želju produbiti svoj odnos s Kristom.”

Prema pisanju CNA, klub bi s okupljanjima trebao početi 31. siječnja, a već se prijavilo 22 učenika.

Susreti bi se trebali odvijati na tjednoj bazi, nakon nastave, a sastojat će se od predavanja i euharistijskog klanjanja.

Na prvim satima učenici će obrađivati pitanje pobožnosti, zatim kako se ponašati tijekom klanjanja te što mogu očekivati od susreta s Presvetim. Drugi niz predavanja obrađivat će povijest adoracije te čudesa.

Nakon svakog predavanja polaznici kluba prisustvovat će jednosatnom klanjanju tijekom kojeg će se moliti krunica, čitati i razmatrati Evanđelje te moliti u tišini. Glazba će, također, biti dio susreta, a kombinirat će se moderni i latinski napjevi.

“Cilj euharistijskog klanjanja je pružiti učenicima vrijeme za tišinu i razmišljanje jer kod njih vidimo tu potrebu za tišinom i molitvom”, zaključila je Soper.

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net