Papa Franjo je 2013. godine pohodio Brazil i sudjelovao na Svjetskom danu mladih. Dok je prolazio ulicama Rija dječak Nathan de Brito je probio zaštitnu ogradu kako bi zagrlio Papu i prenio mu svoju želju da postane svećenik. Dječak je tada imao devet godina, a Papi je prišao odjeven u brazilske nacionalne boje, piše Aleteia.

Podsjetimo, nakon što se probio kroz osiguranje, dječak je Papi šapnuo: „Vaša Svetosti, želim postati Kristov svećenik, predstavnik Krista.“ Papa mu je kroz suze odgovorio: “Molit ću se za tebe, ali te molim da i ti moliš za mene.“ Prekrasna i dirljiva slika ovog susreta obišla je svijet.

“Kada smo završili razgovor noge su mi se tresle. Dugo sam plakao. Nisam bio jedini. Plakali su i pripadnici osiguranja. Tko ne bi plakao?“ izjavio je Nathan prije devet godina.

“Moram još svladati malo teologije”, rekao je tada  sa smiješkom devetogodišnji Nathan te dodao kako je potpuno spreman za sve što svećenički poziv od njega bude tražio.

Dječak je na početku iduće školske godine u razredu dočekan gromoglasnim pljeskom, a njegovi školski kolege izjavili su kako su ponosni što je njihov prijatelj tako hrabro prošao kroz osiguranje i uspio zagrliti Papu.

“Njegovo dobro ponašanje plod je kršćanskih načela koja su njega usađena, a osobito poslušnosti”, izjavila je tom prilikom Nathanova učiteljica Keyla Fernandes.

Na koji se način ovaj susret dojmio Papu možete pogledati na snimci:

Nathan je kasnije posvjedočio kako je ovaj susret značajno promijenio njegov život. „Počeo sam više moliti. Bio sam sve sigurniji u svoj poziv. Iznad svega, moje divljenje prema Papi, koje je i onda bilo veliko, sada je postalo sve veće“, izjavio je prošle godine za internetsku stranicu Zajednice Shalom.

Kako je dječak rastao, njegov je poziv sazrijevao i san se počeo ostvarivati. Naime, biskup Lorena Joaquim Wladimir Lopes Dias na svojoj je Facebook stranici objavio da je Nathan nedavno ušao u postulaturu Franjevačkog reda Manje braće.

Inače, postulatura predstavlja prvi stupanj u početnom odgoju u franjevačkom Redu. Dolazi prije novicijata i vremena privremenih zavjeta. Predstavlja jednogodišnje razdoblje u kojem postulant potvrđuje vlastitu odlučnost da se obrati postupnim prijelazom od svjetovnoga na franjevački način života.