IZ RUSIJE ODNESENA U NJEMAČKU

Sin njemačkog časnika nakon 77 godina vratio vrijednu ikonu ruskom samostanu

Povratak vrijedne ikone Ruskoj pravoslavnoj Crkvi

Foto: Shutterstock

Nakon više od 75 godina ikona Bogorodice Tihvinske vraćena je u ruski samostan Spaso-Borodino, javlja Moskovska eparhija.

Ikona, koja je 1941. završila u rukama njemačkog časnika, grofa Georga Castela, 77 je godina bila pohranjena u njegovoj kući.

Sin grofa Castela, Wolfgang, odlučio je nakon smrti roditelja vratiti ikonu u trajno vlasništvo Ruskoj pravoslavnoj Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečani prijenos izvršen je 6. kolovoza u obnovljenom samostanu Spaso-Borodino, inače spaljenom 1941. tijekom njemačko-ruske bitke na polju Borodino (na kojem su se u 19. stoljeću također sukobile napoleonova i ruska vojska).

Molitvu s Akatistom Presvetoj Bogorodici predvodio je biskup Serpukhova, Roman Gavrilov koji se zahvalio Wolfgangu Castelu i njegovoj supruzi na predaji ikone.

Tino Krvavica | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 14. kolovoza 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi