Rosario Livatino, sicilijanski sudac i tužitelj kojeg je 1990. ubila mafija, bit će proglašen blaženim u nedjelju 9. svibnja.

Datum je najavio kardinal Francesco Montenegro, nadbiskup Agrigenta, grada na Siciliji u čijoj će se katedrali beatifikacija i održati.

Odluka je donesena nakon što je papa Franjo 22. prosinca potpisao dekret kojim priznaje da je sudac Livatino bio mučenik vjere. Dekret mučenika znači da Livatinu nije potrebno pripisati čudo kako bi bio proglašen blaženim, premda ono ostaje uvjet za njegovu eventualnu kanonizaciju, tj. proglašenje svetim.

Hrabri sudac rođen je 1952. godine na Siciliji, a pravni fakultet završio je 1975. godine u Palermu. Pripadnici talijanske mafije ubili su ga dok je putovao na posao u sudnicu. Imao je 37 godina.

Rosario Livatino nije se ustručavao javno govoriti o utjecaju kršćanske vjere na pravosuđe.

„Dužnost sudca je da odluči, a odlučiti znači odabrati… Upravo u tom odabiru, u toj odluci da stvari dovode u red, sudac koji vjeruje može pronaći svoj odnos s Bogom. To je izravan odnos, jer dijeliti pravdu znači spoznati sebe, moliti se i posvetiti Bogu…“, izjavio je na konferenciji 1986. godine. Tom prilikom je također poručio kako vjernici, ali i nevjernici, u trenutku donošenja presude moraju odbaciti svaku taštinu i ponos te osjetiti težinu moći koja im je povjerena.

Livatino je deset godina radio u gradu Agrigentu kao tužitelj i suočio se s onime što su Talijani zvali „Tangentopoli“ („Mitograd“), odnosno korumpiranim sustavom mafijaškog podmićivanja. Na dan svoje smrti vozio se automobilom prema sudu. U jednom je trenutku u njegov automobil udarilo drugo vozilo i odbacilo ga s ceste. Sudac je izašao iz automobila i potrčao prema polju, ali su mu mafijaši zapucali u leđa te ga ubili s više hitaca. Nakon smrti na njegovom je radnom stolu pronađena Biblija prepuna zapisa. Na tom je istom stolu uvijek držao raspelo.

Papa Ivan Pavao II. tijekom pastoralnog posjeta Siciliji nazvao ga je „mučenikom pravde te posredno i vjere“. Kardinal Francesco Montenegro, sadašnji nadbiskup Agrigenta, povodom 30-godišnjice njegove smrti izjavio je da sudac nije bio posvećen samo ljudskoj pravdi nego i kršćanskoj vjeri.

„Livatino je ubijen jer je progonio mafijaše i sprječavao njihove kriminalne aktivnosti“, izjavio je 21. rujna pred talijanskim novinarima. Kardinal je dodao kako je Livatino vršio svoju službu s jakim osjećajem za pravdu koji je proizašao iz njegove vjere.

Njegova životna priča opisana je u knjizi „Il giudice ragazzino“ („Dječak sudac“), koju je dvije godine nakon Livatinove smrti napisao Nando Dalla Chiesa. Godine 1994. prema knjizi je snimljen film. Postupak beatifikacije pokrenut je 1993. godine.

Dodajmo i kako je papa Franjo u kolovozu 2020. istaknuo podršku inicijativi radne skupine Papinske međunarodne marijanske akademije protiv mafijaških saveza. Papa želi da se napokon prestane sa spornom mafijaškom praksom koja koristi Marijin lik, i uopće bahato svojata religijske i kulturalne tekovine, što se protivi biblijskim vrednotama pravednosti, slobode, iskrenosti i solidarnosti.

Papinska međunarodna marijanska akademija u suradnji s policijom i stručnjacima s raznih područja iznalazi strategije protiv utjecaja mafijaških saveza, kao što su sicilijanska Cosa nostra, kalabrijska ‘Ndrangheta, napuljska (regija Kampanija) Camorra ili apulijska Sacra corona unita.