Papa Franjo istaknuo podršku inicijativi radne skupine Papinske međunarodne marijanske akademije protiv mafijaških saveza, prenosi 19. kolovoza Vatican News.

Papa želi da se napokon prestane sa spornom mafijaškom praksom koja koristi Marijin lik, i uopće bahato svojata religijske i kulturalne tekovine, što se protivi biblijskim vrednotama pravednosti, slobode, iskrenosti i solidarnosti, istaknuo je Papa u pismu koje je 19. kolovoza prenio talijanski časopis „Maria con te”.

Papa je izričito istaknuo podršku inicijativi radne skupine Papinske međunarodne marijanske akademije koja se u suradnji s policijom i stručnjacima s raznih područja iznalazi strategije protiv utjecaja mafijaških saveza, kao što su sicilijanska Cosa nostra, kalabrijska ‘Ndrangheta, napuljska (regija Kampanija) Camorra ili apulijska Sacra corona unita.

Između ostaloga je i riječ o običaju da vjernici u procesiji s Gospinim likom zaustave i naklone pred kućom šefa mafije, što Papa smatra potpuno nedopustivim. U tijeku pohoda Palermu u rujnu 2018. Papa je pozvao kler „da pažljivo bdije da pučku pobožnost ne iskorištava mafija, jer tada, umjesto da bude sredstvo klanjanja, postaje sredstvo pokvarenog razmetanja”.