Čelnik neovisnog povjerenstva u utorak je rekao kako bi moglo biti najmanje 10.000 žrtava seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj od 1950. godine, piše CNA.

Jean-Marc Sauvé, predsjednik Neovisnog povjerenstva za seksualno zlostavljanje u Crkvi (CIASE), rekao je kako je prethodna pretpostavka, iznesena u lipnju 2020. godine, a koja je podrazumijevala 3.000 žrtava, bila odviše umanjena.

“Moguće je da je pravi iznos najmanje 10.000”, naveo je Sauvé na tiskovnoj konferenciji u utorak.

CIASE, tijelo koje je 2018. godine osnovala Katolička Crkva u Francuskoj, ističe kako je u sklopu istrage dosad saslušano 6.500 svjedočanstava koja se tiču barem 3.000 pojedinačnih žrtava.

Konačno izvješće trebalo bi biti objavljeno u ranu jesen 2021. godine.

Francuska biskupska konferencija financira istragu, ali članovi povjerenstva rade pro bono, a samo povjerenstvo je neovisno o biskupima.

Na konferenciji za medije, Sauvé je rekao kako je cilj istrage odgovoriti na nekoliko pitanja, uključujući: “Koji je opseg zločina? Koji je broj žrtava i počinitelja? Koji postotak svećenika je odgovoran? Što počinjena zlostavljanja u Crkvi znače za društvo?”.

Povjerenstvo je primalo svjedočanstva od lipnja 2019. do listopada 2020. godine, a tijekom toga razdoblja identificirano je oko 3.000 žrtava. Sauvé, međutim, napominje kako ta brojka “zasigurno ne odgovara broju slučajeva u cijelosti”.

S obzirom na dobrovoljnu narav izjašnjavanja o slučajevima seksualnog zlostavljanja, Sauvé je naglasio kako “veliko pitanje glasi: koji udio žrtava je istraga obuhvatila? 25 posto, 10 posto, 5 posto ili manje?”.

Sauvé je dodao kako se većina slučajeva prijavljenih povjerenstvu odigrala 1950-ih i 1960-ih te da se su se zlostavljanja najčešće događala u školama, a potom na satovima crkvenog vjeronauka, kao i u pokretima mladih i ljetnim kampovima.

Trideset posto žrtava koje su kontaktirale povjerenstvo starije je od 70 godina, a pola ih je između 50 i 69 godina starosti.

CIASE ne istražuje samo svećeničko seksualno zlostavljanje maloljetnika, nego i svećeničko zlostavljanje ranjivih punoljetnika. Ipak, od primljenih svjedočanstava 87 posto ih se odnosi na zlostavljanje maloljetnika.

Među mlađim punoljetnim žrtvama zlostavljanja, 33 posto ih je bilo članovima vjerskih zajednica ili su bili sjemeništarci u trenutku zlostavljanja, rekao je Sauvé.

Sauvé je dodao kako “s visokim stupnjem pouzdanosti možemo reći kako je u Katoličkoj Crkvi, za razliku od društva, većina slučajeva zlostavljanja podrazumijevala muškarce, a ne žene”.

Sauvé nije želio otkriti nove podatke o broju klerika i crkvenih službenika koje se sumnjiči za počinjenje seksualnih zlostavljanja, a prema prošlome priopćenju riječ je o 1.500 pojedinacaunutar Crkve.

Francuski su biskupi od 22. do 24. veljače ove godine održali plenarno zasjedanje o slučajevima zlostavljanja, a papa Franjo poslao im je poruku da nastave s “nultom tolerancijom” na slučajeve seksualnog zlostavljanja, ne zaboravljajući “prepoznati i podržati skromnu vjernost življenu u svakodnevici, s milošću Božjom, tolikih mnogih svećenika, muškaraca i žena pobožnih, posvećenih i vjernika laika”.

Papa ih je također zatražio da poslušaju žrtve i njihove priče.