Blagoslov dovršenih tornjeva četvorice evanđelista na bazilici Svete obitelji (Sagrada Família) u Barceloni bit će u nedjelju 12. studenoga 2023., objavljeno je na službenoj stranici bazilike.

Tornjevi svetih evanđelista Mateja i Ivana dovršeni su, prema planu, prije kraja 2023. godine postavljanjem skulptura simbola evanđelista na njihove vrhove. Tim povodom, nadbiskup Barcelone kardinal Juan José Omella Omella predvodit će misu i blagoslov u nedjelju 12. studenoga u 17:30, u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Kraljevini Španjolskoj mons. Bernarditom Cleopasom Auzom i svojim pomoćnim biskupima. Dovršeni tornjevi će po prvi put biti osvjetljeni. Osvjetljenje će biti upaljeno do iza Božića. Ove godine dovršeno je i pročelje Muke, prenosi IKA.

Tornjevi druge dvojice evanđelista – Marka i Luke dovršeni su prošle godine. Četiri tornja koja će okruživati središnji toranj Isusa Krista dosežu 135 metara. Na njihovim vrhovima su skulpture simbola evanđelista (čovjek, lav, vol i orao) s krilima, autora Xaviera Medina-Campenyja.

Kao što smo već pisali, kada bude dovršena, Sagrada Família imat će 18 impresivnih tornjeva, 12 posvećenih apostolima, četiri evanđelistima te Isusu i Mariji Djevici. Kada Kristov toranj bude dovršen (172 m), Sagrada Família postat će najviša crkva na svijetu.


Osim same dugotrajnosti i njezina netipičnog, gotovo halucinantnog izgleda, ovu crkvu obilježile su i mnogobrojne druge neobičnosti.

Primjerice, tek 2019. crkva je dobila građevinsku dozvolu, što ju je 137 godina nakon početka radova konačno učinilo legalnom (njezin tvorac Gaudí davno je podnio zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole vijeću Sant Martije, sela koje je poslije postalo četvrt Barcelone, no nije zabilježeno da je ikad dobio odgovor). Sredstva za legalizaciju prikupljena su prvenstveno putem plaćenih turističkih tura po katedrali koju godišnje posjeti oko 4,5 milijuna ljudi, što je čini najposjećenijom znamenitošću u Barceloni.

Podjednako kao i sama crkva zanimljiv je i njezin arhitekt Antonio Gaudí.

Kako je napisao o. Anthony Vanberkum, “Božji je arhitekt živio sam kao pustinjak usred vreve gradilišta; u zgradi, ali okružen prirodom, u velikoj crkvi ali i u malim kapelama koje je često posjećivao radi ispovijedi i klanjanja. Božja providnost je sve te različitosti ujedinila u životu jednog čovjeka. Gaudíjeva je svetost bila prepoznata i tijekom njegova života pa je i proglašen slugom Božjim te se nalazi na putu kanonizacije”.

Gaudí je, piše Vanberkum, znao da će njegov projekt biti djelo mnogih generacija pa je za pojedine dijelove strukture ostavio samo smjernice kako bi kasnije generacije mogle crkvu doista zvati svojom.

Gradnja, započeta davne 1882. godine, trebala bi biti dovršena 2026., na stotu obljetnicu Gaudíjeve smrti. Katalonski arhitekt znao se našaliti kako se njegov klijent, to jest Bog, ne žuri kako bi vidio završetak izgradnje.