Gradsko vijeće Barcelone prošlog je petka izdalo dozvolu za izgradnju bazilike Sagrada Familia, te tako ovu znamenitu crkvu 137 godina nakon početka radova napokon učinilo legalnom.

Izdana dozvola vrijedi do 2026. godine, što bi prema procjenama graditelja trebalo biti dovoljno za dovršetak izgradnje.

Kada bude dovršena, Sagrada Familia će imati 18 impresivnih tornjeva, 12 posvećenih apostolima, četiri evanđelistima te Isusu i Mariji Djevici. Kristov toranj planirane visine od 172 metra trebao bi Sagradu Familiju učiniti najvišom crkvom na svijetu.

Iz gradske uprave su poručili kako se zaklada posvećena izgradnji i očuvanju Sagrada Familije obvezala uplatiti 4,6 milijuna eura u gradski proračun u svrhu izdavanja dozvole.

Sredstva za dozvolu prikupljena su prvenstveno putem plaćenih turističkih tura po katedrali koju godišnje posjeti oko 4,5 milijuna ljudi, što je čini najposjećenijom znamenitošću u Barceloni.

Gaudi je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole podnio gradskoj skupštini Sant Martija, sela koje je poslije postalo četvrt Barcelone, no nije zabilježeno da je dobio odgovor ili da je dozvola izdana.

Nastavak radova na Sagradi Familiji temeljit će se na Gaudijevim modelima, fotografijama i publikacijama originalnih crteža koji su uništeni u požaru tijekom građanskog rata u Španjolskoj tridesetih godina prošlog stoljeća.

Kako će Sagrada Familia izgledati nakon što radovi na njoj budu završeni, možete pogledati ovdje.

Ivo Džeba | Bitno.net