Današnja ruska invazija na Ukrajinu izazvala je brojne reakcije vjerskih službenika u Europi, a tijekom dana oglasio se i poglavar Ruske pravoslavne Crkve patrijarh Kiril.

On je u obraćanju naslovljenom “predstavnicima hijerarhije, klera, monasima i vjernicima” poručio kako “s dubokom boli” prati “patnju ljudi uzrokovanu trenutnim događajima.”

“Kao patrijarh cijele Rusije i poglavar Crkve čije se stado nalazi u Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama, duboko suosjećam sa svima koje je ova tragedija pogodila.”

“Pozivam strane u sukobu da učine sve što je moguće kako bi se izbjegle civilne žrtve.”

Kiril, koji bi se prema izvještajima ove godine trebao ponovno susresti s papom Franjom, uputio je apel vjernicima i crkvenim službenicima da pruže “potrebnu pomoć svim žrtvama, uključujući izbjeglice i osobe koje su ostale bez domova i sredstava za život.”

“Ruski i ukrajinski narod imaju stoljećima dugu zajedničku povijest, još od pokrštavanja Rusije u vrijeme kneza Vladimira I. Vjerujem da će to Bogom dano zajedništvo pomoći u nadilaženju podjela i neslaganja koja su dovela do trenutnog sukoba.

“Pozivam čitavu Rusku pravoslavnu Crkvu na posebnu, žarku molitvu za brzu uspostavu mira.”

Mitropolit Onufrije: Ovo je ponavljanje Kainova grijeha

Uz Kirila, javnosti se danas obratio i mitropolit Ukrajinske pravoslavne Crkve Moskovske patrijaršije Onufrije.

Radi se o pravoslavnoj zajednici koju vodstvo Ruske pravoslavne Crkve smatra legitimnim predstavnikom pravoslavlja u Ukrajini, unatoč postojanju Ukrajinske pravoslavne Crkve čiju je autokefalnost 2018. priznao carigradski patrijarh Bartolomej (njegovu odluku pak ne priznaje Moskva, kao i još neke pravoslavne zajednice poput Srpske pravoslavne Crkve).

Unatoč tome, mitropolit Onufrije uputio je jasan apel ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da zaustavi rat u Ukrajini.

“Braneći suverenost i integritet Ukrajine, pozivamo predsjednika Rusije da odmah zaustavi bratoubilački rat”, stoji u priopćenju objavljenom na službenim stranicama UPC Moskovske patrijaršije.

“Narodi Ukrajine i Rusije izašli su iz Dnjeparskog krštenja te rat između njih predstavlja ponavljanje Kainova grijeha koji je iz zavisti ubio svog brata”, poručio je mitropolit.

“Potičem sve da pojačaju pokorničku molitvu za Ukrajinu, našu vojsku i naš narod. Molim vas da zaboravite međusobne svađe i nerazumijevanja te da ujedinite u ljubavi prema Bogu i Domovini.”

“U ovom tragičnom trenutku, izražavao posebnu ljubav i podršku našim vojnicima koji štite, čuvaju i brane našu zemlju i naš narod. Neka ih Bog blagoslovi i čuva”, zaključio je Onufrije.