Diljem svijeta, od početka ruske invazije na Ukrajinu organiziraju se molitve za mir. Jedna takva redovito se organizira u pravoslavnoj crkvi u Biarritzu u Francuskoj, koja je dio Carigradske ekumenske patrijaršije, a započela je 27. veljače ove godine. Na toj se molitvi svake nedjelje okuplja 70-ak vjernika Rusa i Ukrajinaca.

Od početka rata u Ukrajini na ulaznim vratima crkve nalazi se poruka sljedećeg sadržaja: „Naša pravoslavna zajednica u Biarrizu dio je ekumenskog pokreta za jedinstvo svih kršćana te nije politička i kulturna institucija. Mi se okupljamo kako bismo se bratski molili za mir.”

Župnik George Ashov za Aleteiu je izjavio: “Naši vjernici su Francuzi, Rusi, Španjolci, Srbi, Rumunji… Međutim, ukrajinski vjernici predstavljaju 50 posto naših župljana.“

Nastavio je: „Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej osuđuje ovaj rat. On moli Gospodina da prosvijetli ruske vođe kako bi shvatili tragične posljedice svojih odluka i postupaka. Ekumenski patrijarh također bratski poziva mjesne pravoslavne crkve da se neprestano mole za ukrajinski narod, za žrtve ovog rata te za uspostavu mira i pravde u Ukrajini.“

Gospođa Ksenija, koja redovito sudjeluje na molitvi za mir, rekla je kako se zbog rata njezino srce i duša razdiru od boli. „Na dan kada je izbio rat, bilo me je strah doći pjevati u našem zboru koji okuplja Ruse i Ukrajince. Plašila sam se razgovarati s njima… Kao i mnogi Rusi, osjećam se krivom za ono što se događa, iako duboko u sebi znam da nisam imala ništa s tim. Nisam ja bila ta koja je donijela odluku o objavi ovog rata”, rekla je.

“Na kraju sam se jako iznenadila kad sam vidjela da u našoj župi nije bilo agresije ni neprijateljstva prema Rusima. Štoviše, naša zajednička molitva, kada na koljenima molimo za mir u Ukrajini i završetak rata, dokazuje da smo svi ujedinjeni u patnji“, dodaje gospođa Ksenija.

Obitelj Ukrajinke Tatjane, koja se također odazvala pozivu na molitvu, još se uvijek nalazi u Harkovu. Ova majka petero djece ipak za rat ne krivi sve Ruse: „Razumijem da se ruski narod osjeća loše jer snosi pseudoodgovornost za postupke i odluke jednog čovjeka. U ovim ratnim vremenima moramo ostati ljudi. Svi smo mi Božja djeca i Božja djeca nemaju nacionalnost. Moramo zajedno moliti za mir; moramo se ujediniti u molitvi”, poručuje.