U Rumunjskoj će se ove subote, 16. kolovoza, obilježiti Dan spomena na nasilje nad kršćanima diljem svijeta. U znak solidarnosti s progonjenim kršćanima najvažnije vladine zgrade, palače i kulturni spomenici u Bukureštu i regionalnim središtima biti osvijetljeni crveno.

Odluku o uvođenju ovog Dana spomena donio je u lipnju ove godine predstavnički dom Parlamenta „u znak svijesti Rumunja o nasilju i progonu kojemu su kršćani diljem svijeta danas podvrgnuti“.

Inicijator zakona kojim je uvedeno obilježavanje spomena na nasilje nad kršćanima je zastupnik Daniel Gheorghe.

Gheorghe je istaknuo kako mu je želja da javnost, poglavito mladi, budu informirani o ulozi kršćanstva u povijesti Rumunjske te naravi i razini progona koje kršćani i danas trpe.

Rumunjski se zasstupnik nada kako će Dan spomena ohrabriti kršćane da brane svoje pravo na prakticiranje vjere bez straha ili zapreka.

Datum 16. kolovoza je izabran jer se podudara s blagdanom rumunjskih mučenika Brancoveanu. Riječ je o vlaškom plemiću Constantinu Brancoveanuu i četvorici njegovih sinova koje su 1714. godine pogubile osmanske vlasti na temelju lažne optužbe. Godine 1992 Rumunjska pravoslavna Crkva kanonizirala je Constantina i njegove sinove.

Prema posljednjem izvješću organizacije Open Doors objavljenog u siječnju ove godine u svijetu je oko 260 milijuna kršćana progonjeno. Situacija je najgora u Sjevernoj Koreji, a slijede ju Afganistan, Somalija Libija i Pakistan.