Kardinal Robert Sarah komentirao je vatikansku deklaraciju „Fiducia supplicans“, piše CNA. “Ne suprotstavljamo se papi Franji, ali se čvrsto i radikalno suprotstavljamo krivovjerju koje ozbiljno potkopava Crkvu, Tijelo Kristovo, jer je protivno katoličkoj vjeri i tradiciji”, piše Sarah.

Inače, kardinal Sarah rođen je u Gvineji te je služio kao prefekt vatikanske Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata od 2014. do 2021. godine.

Kardinal smatra da je „istina prvo od milosrđa koje Isus nudi grešniku”. Potom nastavlja: “Sloboda koju moramo ponuditi ljudima koji žive u homoseksualnim zajednicama leži u istini Božje Riječi. Kako bismo se mogli usuditi natjerati ih da povjeruju da bi bilo dobro i od Boga željeno da ostanu u zatvoru svoga grijeha?”

“Da izbjegnem isprazna naklapanja o značenju riječi blagoslov. Jasno je da možemo moliti za grešnika, očito je da možemo od Boga tražiti njegovo obraćenje. Jasno je da možemo blagosloviti čovjeka koji se polako obraća Bogu kako bi ponizno isprosio milost istinske i korjenite promjene u svom životu. Molitva Crkve nikome se ne odbija. Ali nikada se ne može zloupotrijebiti da ona postane legitimizacija grijeha, strukture grijeha ili čak neposredne prilike za grijeh. Skrušeno, čak i ako je još daleko od svetosti, mora biti blagoslovljeno. Ali sjetimo se da, usprkos odbijanju obraćenja i tvrdoći, iz usta svetog Pavla ne dolazi nikakva riječ blagoslova, nego ovo upozorenje: ‘Tvrdokornošću svojom i srcem koje neće obraćenja zgrćeš na se gnjev za Dan gnjeva i objavljenja pravedna suda Boga koji će uzvratiti svakom po djelima“, piše kardinal.

Podsjetimo, biskupi diljem svijeta podijeljeni su oko ove deklaracije. Nekoliko biskupskih konferencija u Africi posljednjih je tjedana od svećenika zatražilo da se idućih nekoliko tjedana suzdrže od blagoslov istospolnih parova, dok su drugi svećenicima da ih uopće ne blagoslivljaju.

Kardinal Sarah je u svom obraćanju potaknuo „svakog biskupa da učini isto što su učinili biskupi u Kamerunu, Čadu i Nigeriji”.

Sarah je također primijetio kako deklaracija “nije uspjela ispraviti ove pogreške” Crkve u Njemačkoj, gdje je kontroverza oko Sinodalnog puta izazvala podjele u Crkvi.