PORUKA SVEĆENICIMA I VJERNICIMA

Kardinal o odnosu Crkve prema homoseksualcima: Ne možemo biti milosrdniji od Isusa

Kardinal Sarah je napisao da oni svećenici koji homoseksualce ne pozivaju na življenje čistoće lišavaju te osobe punine evanđelja

robert sarah gay katolici

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

“Ako smatramo da osobe homoseksualnih sklonosti ne mogu živjeti u čistoći, time ih ponižavamo”, napisao je kardinal Robert Sarah, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u predgovoru knjige u kojoj je Amerikanac Daniel Mattson opisao svoj životni put od osobe koja je živjela “gay životni stil” do čovjeka koji sada živi u čistoći i vjeri.

Knjiga “Zašto sebe ne zovem gayem” izazvala je dosta pozornosti u Sjedinjenim Državama, a u predgovoru za nju kardinal Sarah je podsjetio na jasan i precizan nauk Katoličke Crkve o homoseksualnosti i pastoralu osoba koje osjećaju sklonosti.

Kako je kardinal napisao, svjedočanstvo Mattsona pokazuje da oni svećenici koji homoseksualce ne pozivaju na življenje čistoće lišavaju te osobe punine evanđelja. Izbjeći nauk Isusa i Crkve o ovome pitanju, pa bio on i “težak”, nije nikakav izraz ljubavi ili milosrđa. Na taj način ne služi se ni Gospodinu ni ljudima koji su stvoreni na njegovu sliku i potom otkupljeni presvetom žrtvom na križu.

Tekst nastavlja ispod oglasa

„Ne možemo biti milosrdniji i imati više sućuti od Isusa. Jer on je preljubnici koju je spasio od kamenovanja jasno rekao: ‘Ne osuđujem te. Idi i ne griješi više'”, napisao je Sarah.

Kardinal je u predgovoru podsjetio i na svjedočanstva koja su pred biskupskom Sinodom o obitelji dala četvorica katolika homoseksualnih sklonosti.

“Shvatio sam tada koliko su njihove duše trpjele, nekada zbog okolnosti koje nisu mogle kontrolirati, a nekada zbog posljedica svojih svjesnih odluka. Osjetio sam samoću, bol i tugu koje su iskusili dok su vodili život koji nije bio u skladu s njihovim identitetom djece Božje. Tek kada su započeli život koji je slijedio nauk Isusa Krista pronašli su mir i radost”, poručio je kardinal Sarah.

U predgovoru je pozvao sve biskupe i svećenike da pročitaju svjedočanstvo Daniela Mattsona i tako se uvjere da je nauk Crkve o teškim i delikatnim pitanjima izraz autentične ljubavi i suosjećanja.

“Samo Crkva ima odgovor na najdublja pitanja čovjeka na njegovu dubinsku čežnju za ljubavlju i prijateljstvom”, zaključio je Sarah.

Mediji su prenijeli i informaciju kako je Mattsonova knjiga naišla na dobar prijem u Crkvi u Sjedinjenim Državama, pa ju je preporučio i nadbiskup New Yorka kardinal Timothy Dolan.

Mattson je inače dio apostolata Courage (Hrabrost), skupine potpore koja pomaže osobama homoseksualnih sklonosti da žive život u spolnoj čistoći kroz zajednicu s Crkvom. Više o njima možete saznati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 19. lipnja 2017.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Možda vam se svidi