Rimska gradonačelnica Virginia Raggi u razgovoru za vatikanski poluslužbeni dnevnik Osservatore Romano opovrgla je 14. siječnja napise da oko 1,5 milijuna eura od kovanica koje turisti bacaju u fontanu di Trevi više nije namijenjeno Caritasu

Foto: commons.wikimedia.org

Naime, od godine 2001. novac prikupljen iz glasovite fontane rimski gradonačelnici prepuštali su Caritasu za skrb o beskućnicima i potrebitima, sve dok Raggi, kandidatkinja Pokreta pet zvijezda, nije u kampanji najavila da će to promijeniti te formirala i radnu skupinu koja je u prosincu donijela odluku da će se od 1. travnja ta sredstva namijeniti socijalnim projektima i zaštiti spomenika koje će izabrati gradska uprava. Rimski Caritas izrazio je veliko razočaranje tom odlukom.

Raggi je sada za LOR izjavila da je priopćenje gradske uprave iz prosinca zapravo nesporazum te ne samo da je novac prikupljen iz fontane di Trevi i dalje namijenjen isključivo Caritasu, već mu je namijenjen i novac prikupljen iz drugih rimskih fontana, a riječ je o još oko 200.000 eura godišnje.

Promjena se sastoji samo u tome da će kovanice prikupljati, sortirati i prosljeđivati komunalno poduzeće Acea, i to za naknadu od 2000 eura, a sve ostalo namijenjeno je isključivo Rimskom Caritasu, pojasnila je Raggi, prenosi Kathpress.

Raggi je 10. siječnja bila u tradicionalnom privatnom novogodišnjem posjetu Papi, a u nedjelju 13. siječnja, prema pisanju talijanskih medija, održala sastanak s gradskom upravom i radnom skupinom kako bi pojasnili nastalu situaciju.

IKA | Bitno.net