Prema legendi, bacite li kovanicu u ovo veličanstveno barokno djelo Nicole Salvija, izgrađeno u 18. stoljeću po narudžbi pape Klementa XII., u Rim ćete se sigurno vratiti. Koliko je sigurno da ćete se vratiti u ovom je slučaju manje bitno, no ono što je sigurno jest da će vaš novčić, kao i milijuni novčića koje turisti ubacuju u ovu glasovitu rimsku fontanu, biti usmjereni za pomoć siromašnima grada Rima, budući da se sav prikupljeni novac već dvadesetak godina uplaćuje na račun Rimskog Caritasa.

Ipak, dogovor s Rimskim Caritasom, koji je 2016. godine od prikupljenih kovanica uprihodio 1,4 milijuna eura, koncem prošle godine doveden je u pitanje, budući da su gradske vlasti na razmatranje stavile prijedlog o preusmjeravanju novca za financiranje različitih gradskih projekata. No ovaj je prijedlog na sreću siromašnih i potrebitih odbačen, te je 29. ožujka potpisan novi ugovor prema kojemu će novac iz Fontane di Trevi i dalje biti povjeravan Caritasu i to barem do 31. prosinca ove godine.

Odluku gradskih vlasti s radošću je dočekao ravnatelj Rimskog Caritasa mons. Enrico Feroci, izjavivši kako je riječ o “konkretnom izrazu solidarnosti čitavog grada Rima prema potrebitima”, te zahvalio gradskim ocima što su prepoznali važnost katoličkog karitativnog djelovanja usmjerenog prema različitim ugroženim skupinama – beskućnicima, starijima, migrantima i siromašnim obiteljima – kojima na raspolaganju stoji mreža od 139 župnih karitativnih centara za pomoć.

“Odgovornost, transparentnost i duh služenja i svjedočenja, načela su koja su vodila svih ovih godina tijekom kojih nam je Grad Rim povjeravao prikupljena sredstva. To je duh koji će nas i dalje voditi”, kazao je mons. Feroci.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net