John Podesta, dugogodišnji suradnik političkog klana Clintonovih i šef izborne kampanje Hillary Clinton, sudjelovao je u osnivanju nekoliko “liberalno-katoličkih” udruga koje za cilj imaju promijeniti nauk Katoličke Crkve i “revolucionarizirati” ga, pokazala je korespondencija koju je objavio WikiLeaks.

Podesta, koji je bio i šef osoblja Bijele kuće u vrijeme predsjednika Billa Clintona, razmijenio je 2012. nekoliko mailova sa Sandyjem Newmanom, lijevo-liberalnim aktivistom koji je surađivao i s predsjednikom Barackom Obamom.

Newman je svoj mail napisao u vrijeme kada su se katolički biskupi pobunili protiv toga da katoličke organizacije moraju plaćati kontraceptivna sredstva za svoje zaposlenike u sklopu Obamacarea. Newman je napisao Podesti kako misli da je vrijeme za “katoličko proljeće” (očita aluzija na “Arapsko proljeće”, termin kojim se označavao niz političkih promjena u muslimanskim zemljama tijekom 2011.) i kako katolici “žele kraj te srednjovjekovne diktature u Crkvi i početak demokracije i rodne ravnopravnosti”. Potom Newman pita je li moguće uz suradnju organizacija koje imaju katolički predznak i podržale su Obamacare napraviti prevrat i “posijati sjeme revolucije” u Crkvi.

Ono što je posebno zanimljivo u korespondenciji jest Podestin odgovor koji je uslijedio.

“Stvorili smo organizaciju Savez katolika za opće dobro (Catholics in Alliance for the Common Good-CACG) upravo za ovakve situacije. Ali, mislim da im nedostaje vodstvo. Kao i Ujedinjenim katolicima (Catholics United)”, navodi američki aktivist dvije organizacije koje kao svoju agendu imaju “liberalizaciju” katoličkog nauka i iza čijeg osnivanja očito stoji on.

“Kao i u većini ‘proljećarskih’ pokreta, mislim da će to morati ići odozdo prema gore”, zaključuje Podesta.

The Catholic Herald je u prenašanju ove korespondencije podsjetio: CACG je utemeljio Tom Periello 2005., a jedan od njezinih čelnika jest i Fred Rotondaro. Oba aktivista članovi su Centra za američki progres, lijevo-liberalnog think tanka koji je utemeljio upravo John Podesta.

Kritičari dviju navedenih organizacija već su pisali o tome kako je njihovo djelovanje povezano s političkom agendom Demokratske stranke, a i bilo je jasno kako ta povezanost postoji. Ono što, međutim, ova korespondencija otkriva jest da su političari iz te stranke izravno uključeni u organiziranje i poticanje aktivnosti “katoličkih disidenata” kako bi Crkva odgovarala njihovim interesima.

“Kao konzervativac, zabrinut sam jer već predugo živimo u ‘eri Clintonovih’ i ta era može potrajati još neko vrijeme. Ali, Katolička Crkva će sigurno nadživjeti Clintonove i bit će tu kada njih više odavno ne bude”, rekao je Bill Bennet, nekadašnji državni tajnik za obrazovanje u administraciji predsjednika Ronalda Reagana.

“Ta ideja da treba iskorijeniti katolički nauk, znamo dobro o čemu je riječ. Smeta im katoličko učenje o obitelji, seksualnosti, braku i posebice o abortusu. Katolici će, nadam se, reagirati na ovo. Ovo je napad na njihovu vjeru”, rekao je Bennet, i sam katolik.

WikiLeaks je objavio još jednu prepisku u kojoj se članovi Clintoničina izbornog tima ismijavaju s katolicima koji se drže tradicionalnog nauka Crkve.

Novo otkriće sasvim se dobro uklapa u svjetonazorsko-ideološku agendu Hillary Clinton i ljudi oko nje. Podsjetimo, upravo je kandidatkinja za američkog predsjednika izjavila svojedobno kako sva religijska uvjerenja koja su protiv abortusa moraju biti promijenjena. Očito, njezini suradnici već dulje vrijeme rade na tome.

I u tome nisu jedini.

Podsjetimo – prema drugim dokumentima koji su “iscurili” preko WikiLeaksa Soros je uoči prošlogodišnjeg posjeta pape Franje SAD-u subvencionirao oko 650.000 dolara za rad udruga koje su imale za cilj svojim aktivnostima preusmjeriti fokus društvenog angažmana katolika s borbe protiv pobačaja na borbu za socijalnu jednakost. Tako je htio utjecati da upravo ta pitanja budu u prvom planu uoči kampanje za predsjednika SAD-a koja je u tijeku te tako katolicima učiniti prihvatljivijim mogućnost glasanja za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. Soros je naime jedan od njezinih najvećih donatora.

U političkom i kulturnom ratu koji traje u SAD-u Katolička je Crkva jedan od najvažnijih čimbenika. I toga su sve strane u tim sukobima dobro svjesne.

Goran Andrijanić | Bitno.net