pobacaj

Katoličko udruženje Svećenici za život izjavilo je kako se neće pokoriti sudskoj naredbi da sudjeluje u pokrivanju troškova kontracepcijskih sredstava i sredstava koji uzrokuju pobačaje, što je nametnuto zdravstvenom reformom Obamine administracije, prenosi LifeSiteNews.

Prošloga petka je na sudu odlučeno kako udruženje katoličkih svećenika mora prihvatiti kompromisno rješenje, koje bi im, navodno, omogućilo da održe svoju vjersku slobodu. Prema sudskom rješenju, Svećenici za život bi morali pristati potpisati dokument koji bi bio okidač da zdravstvena polica skupine plati troškove za sporna sredstva.

„Vjerske neprofitne udruge (koje ne žele sudjelovati u zdravstvenom mandatu) isključene su iz igranja bilo kakve uloge u pružanju kontracepcijskih sredstava i slobodne su osuditi kontracepciju na najjasniji način“ rekla je jedna od sutkinja, Cornelia Pillard. Osim toga, smatra da zdravstveni mandat „promiče jednak pristup žena zdravstvenoj zaštiti u skladu s njihovim potrebama“ i stoga „služi zdravstvenoj skrbi žena“ te „jednakom uživanju prava ženâ na osobnu autonomiju bez neželjene trudnoće“.

Američki upravitelj Svećenika za život, otac Frank Pavone, međutim tvrdi: „Tražiti da skupina svećenika surađuje u vladinom planu da se proširi pristup kontracepciji i sredstvima koja izazivaju pobačaj ne može biti protivnije vjerskoj slobodi“. „Svećenici za život neće se pokoriti (zdravstvenom) mandatu“ dodao je. I predloženo kompromisno rješenje suda uključilo bi organizaciju u sudjelovanje u smrtnome grijehu. Naloženi Okidač bi uključivao da neprofitne organizacije traže od drugih pokriće troškova kontracepcije i sredstava koja uzrokuju pobačaje, i stoga bi neprofitne udruge sudjelovale u grijehu – ističu Svećenici za život.

RV | Bitno.net