U izraelskoj vojnoj akciji na području Pojasa Gaze uz desetke tisuća ostalih žrtava stradalo je i oko 4000 zamrznutih embrija koji su bili pohranjeni u klinici za umjetnu oplodnju, objavio je Reuters.

Prema pisanju novinske agencije, usred granatiranja grada Gaze u prosincu, jedna je eksplozija raznijela poklopac s pet spremnika s tekućim dušikom koji su se nalazili u najvećoj klinici za umjetnu oplodnju u Gazi.

Temperaturu dušika u spremnicima s embrijima treba održavati na -180 stupnjeva, ali vojna aktivnost na ratom zahvaćenom području spriječila je službenike klinike da dođu tamo i provjere spremnike.

“Kako je ultrahladna tekućina isparavala, temperatura unutar spremnika je rasla, uništavajući tako više od 4000 embrija plus još 1000 uzoraka sperme i neoplođenih jajašca pohranjenih u centru za umjetnu oplodnju Al Basma u gradu Gazi”, izvijestio je Reuters.

“Duboko smo svjesni što je ovih 5000 života, ili potencijalnih života, značilo za roditelje”, rekao je Bahaeldeen Ghalayini, ginekolog koji je 1997. godine osnovao kliniku.

Na pitanje Reutersa o incidentu, iz izraelske vojske su poručili kako ne ciljaju civilnu infrastrukturu te su optužili Hamasove borce za djelovanje iz zdravstvenih ustanova.

Nakon što je izraelski napad započeo, klinika je prestala s radom, ali glavni embriolog je uspio isporučiti tekući dušik za održavanje temperature u spremnicima.

Krajem listopada, izraelski tenkovi ušli su u Gazu, a vojnici su se rasporedili na ulicama oko klinike pa je provjeravanje spremnika postalo preopasno.

Nakon što su se djelatnici klinike u travnju vratili, utvrdili su da su poklopci na spremnicima s embrijima bili otvoreni, a na dnu spremnika bile su vidljive epruvete sa sićušnim embrijima koji su bili uništeni.