Arheolozi koji vrše iskopavanja na planini Sinaj u Jeruzalemu, smatraju da su pronašli dokaze koji ukazuju na razaranje grada opisano u Svetom pismu.

Prema izvještaju koji pronalazimo u Starome zavjetu, u Drugoj knjizi o kraljevima, babilonski kralj Nabukodonozor II. sravnio je Jeruzalem sa zemljom, pobivši pri tome brojno stanovništvo te srušivši hram koji je izgradio kralj Salomon.

Znanstvenici sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini ostvarili su značajne pronalaske unutar nekadašnjih gradskih zidina, uključujući slojeve pepela, strelice, te odlomljene dijelove lonaca i lampi. Ipak, najviše ih je začudio pronalazak komada nakita za koji se čini da je riječ o naušnici.

Jedan od voditelja projekta, Shimon Gibson, rekao je za CNN da je pronalazak nakita prvi arheološki pronalazak znakova “elita”, koji potvrđuje biblijski opis Jeruzalema kao bogatog grada, prije nego što je u 6. stoljeću pr. Kr. bio razvaljen.

Iako upozorava da pronađeni materijali ne daju konačnu potvrdu babilonskog osvajanja, Gibson ističe kako mješavina artefakata vodi istražitelje do uvjerenja da su pronašli dokaze osvajanja.

“Za arheologe sloj pepela može značiti mnogo različitih stvari”, rekao je Gibson u izjavi za CNN. “Može biti riječ o pepelu izvađenom iz pećnice ili o ostacima zapaljenog smeća.”

“Međutim, u ovom slučaju, kombinacija sloja pepela punog artefakata, pomiješanog s glavama strelica, i vrlo posebnim ukrasom, ukazuje na neku vrstu devastacije i uništenja. Nitko ne odbacuje zlatni nakit i nitko nema strelice u svojem kućnom otpadu”, rekao je.

Tim istraživača koji je radio na projektu istaknuo je kako su pronađene strelice, poznate kao “skitske strelice”, vrlo uobičajene na mjestima ratnih sukoba 7. i 6. stoljeća pr. Kr., te da je poznato kako su ih koristili babilonski ratnici.

“Ovi dokazi ukazuju na povijesno babilonsko osvajanje grada jer je jedino veliko uništenje koje je Jeruzalem doživio u ovom razdoblju osvajanje koje se dogodilo između 587. i 586. prije Krista”, zaključio je Gibson.

Ortodoksni židovi diljem svijeta i danas postom i tugovanjem svake godine obilježavaju spomenuto babilonsko uništenje Salomonova hrama na dan koji se smatra “najtužnijim danom” u godini, a naziva se Tisha B’Av.

Ivo Džeba | Bitno.net