„Pro-life pokret je rezultat bjelačkog rasizma“, moglo se čuti na nedavnom panelu na američkom katoličkom sveučilištu Notre Dame na kojem su profesorice te prestižne obrazovne institucije branile abortus i to s pozicije ekstremnog feminizma.

O panelu su izvijestili američki katolički mediji. Panel su organizirali udruga Irish 4 Reproductive Health, Rodne studije sveučilišta Notre Dame te Odjel rodnih i ženskih studija sveučilišta Saint Mary.

„Događaj kakav je nekada bio nezamisliv na Notre Dameu“, tako je za stranicu LifeSiteNews panel komentirao bivši student sveučilišta William Depmsey, predsjednik udruge Sycamore Trust koju čine sve bivši studenti koji se bore za očuvanje katoličkog identiteta sveučilišta.

A u kolikoj je mjeri taj identitet ugrožen, da ne napišemo kako izgleda da je potpuno nestao, govore i izjave sudionica panela „Povlačenje Roe“ (Reversing Roe), posvećenog mogućem ukidanju odluke Vrhovnog suda Roe vs. Wade kojom je 1973. legaliziran pobačaj u Sjedinjenim Državama. Sve ove izjave prenijele su novine Irish Rover, koje vode studenti Notre Damea.

Tako Irish Rover citira profesoricu političkih znanosti Dianne Pinderhughes koja je izjavila kako su pro-liferi „najčešće oni koji žele zadržati Ameriku bijelom“.

“Abortus se koristi kako bi se nadziralo mjesto koje zauzima žena u društvu… Pokušava se nadzirati i kako će se ljudi reproducirati i kakva će biti populacija… Oni koji se agresivno zalažu za neprestanu reprodukciju bez ikakva nadzora jesu oni koji najvjerojatnije podržavaju ideju da ova zemlja ostane dominantno bijela“, rekla je ona.

Kako piše Irish Rover, s njezinom tezom složila se i Pam Butler, profesorica na programu rodnih studija Notre Damea, koja je borbu protiv abortusa opisala kao nešto nastalo iz rasističkih uvjerenja.

„Pitanje abortusa postalo je politizirano kada ga je desno krilo Republikanske stranke iskoristilo kao bijelu suprematističku strategiju za mobilizaciju evangelističkih kršćana kao izborne baze“, ustvrdila je Butler koja je sebe opisala kao „dugogodišnju aktivistkinju za reproduktivna prava“.

Na panelu je progovorila i profesorica povijesti Karen Graubart, koja je opisala svoje iskustvo prije 15 godina s in vitro oplodnjom kada je kao „queer samac“ odlučila imati bebu te je otišla u „banku sperme“ i zatrudnjela. Ona je također rekla kako je „zabrinuta napadima na pravo na abortus kao i neliberalnom strategijom koja od siromaštva želi učiniti zločin“.

Ponovimo, sve navedene izjave dale su profesorice koje predaju studentima na sveučilištu koje sebe definira kao katoličko, a u svom programu navodi kako je taj identitet zajamčen dominacijom katoličkih intelektualaca u programu i njegovim aktivnostima.

Međutim, kako je zabilježio Irish Rover, na ovome panelu nije bilo niti jednog profesora koji bi branio katolički nauk o svetosti života od začeća do prirodne smrti.

Studentske novine prenose i kako je voditeljica pro-life udruge Right to Life koja djeluje na sveučilištu postavila pitanje iz publike profesoricama. Noel Johnson, kako je ime voditeljice, pitala je sudionice panela zbog čega svoje zalaganje za ravnopravnost i društvenu pravdu ne prošire i na nerođene.

Profesorica Karen Graubart na to je odgovorila kako je razlog tome što znanost ne može ustvrditi „kada nakupina stanica postaje dijete“.

„Bila sam trudna i mogu reći da ne mislim kako sam u sebi nosila dijete. Mislim, imala sam u sebi potencijalno dijete koje je u jednom trenutku to postalo. Ne vjerujem u postojanje duše, pa budući da se znanost ne može složiti kada nakupina stanica postaje dijete, onda odluku o abortusu treba prepustiti ženi“, rekla je.

Matt Connel, još jedan od voditelja udruge Right to Life, komentirao je za Irish Rover ovaj odgovor kojim se ignoriraju jasne znanstvene spoznaje o početku života začećem i rekao:

“Ostao sam šokiran kada je profesorica opisala nerođeno dijete kao nakupinu stanica. Mislio sam da je rasprava o abortusu otišla daleko od takvih neznanstvenih termina, posebice rasprava na Notre Dameu.“

Pro-life aktivist Ryan Bomberger komentirao je za LifeSiteNews tvrdnje o tome da je „pro-life pokret rasistički“ i rekao kako bi one bile komične da nisu povezane sa 60 milijuna ubijene nerođene djece od kada je Roe vs. Wade na snazi.

Bomberger, inače Afroamerikanac, rekao je kako je ta izjava doista bizarna i apsurdna te podsjetio na činjenicu kako najveći broj abortirane djece dolazi iz manjinskih skupina, od kojih je afroamerička najbrojnija. Samo u New Yorku je od legalizacije abortusa abortirano više crnačke djece nego što ih je rođeno.

„Nazvati one koji se trude zaštititi majke i njihovu nerođenu djecu rasistima doista je kao prizor iz Zone sumraka… One brane instituciju nasilja, abortus, nastalu pod okriljem eugeničkog rasizma i elitizma. Kakav to svjetonazor odlikuje Sveučilište Notre Dame kada angažira takve čija je ekstremna ideologija u potpunoj suprotnosti s katoličanstvom?“ postavio je Bomberger pitanje.

Doista, kako je moguće da netko s takvim stajalištima koja su u izravnoj suprotnosti s katoličkim naukom predaje na katoličkom sveučilištu?

Kako su napisali na Irish Roveru, statut Sveučilišta doista zagovara akademsku slobodu istraživanja i izražavanja. Međutim, konstituirajući dokumenti Sveučilišta nalažu i obvezu očuvanja misije Sveučilišta koja je definirana njegovim katoličkim korijenima. Na ovom panelu, naglašavaju u Irish Roveru, nije bilo niti jednog sudionika koji bi zastupao pro-life stajališta o ubijanju nerođenih. Stajališta koja, ako već nisu izravno katolička, onda barem nisu u izravnoj suprotnosti s Učiteljstvom.

Goran Andrijanić | Bitno.net