Srednjoškolski profesor iz Irske Enoch Burke uhićen je prošlog ponedjeljka nakon što je prekršio sudsku odredbu da ne smije podučavati ni dolaziti u školu u kojoj je zaposlen, piše Independent.ie.

Razlog zabrane pristupa školi? Odbio je podložiti se pravilu da školski profesori trebaju transrodnog učenika oslovljavati s “oni” umjesto s “on”.

“Volim svoju školu. Danas sam ovdje jer nisam htio dječaka oslovljavati kao djevojčicu”, kazao je Burke prilikom suđenja. “Kad bih se pokorio nalogu školskog odbora i nalogu suda, morao bih prihvatiti da je pogrešno držati se svog uvjerenja u muško i žensko”, dodao je irski profesor.

Škola koja je Burkeu zabranila pristup pripada Irskoj crkvi, samostalnoj Crkvi unutar Anglikanske zajednice. Sve je počelo još u svibnju kada je ravnateljica Niamh McShane izdala odredbu da profesori zaposleni u školi jednog učenika trebaju početi oslovljavati s “oni”.

Burke, inače evangelički kršćanin, ravnateljici je kazao da se ne slaže s tom odredbom te zahtijevao da bude povučena, no McShane je odvratila kako je uključivost jedan od glavnih principa škole te ostala pri svojoj odluci kazavši da bi sve ostalo bila diskriminacija.

Nezadovoljni profesor nije se htio podložiti novom pravilu, a u lipnju je tijekom proslave 260. obljetnice osnutka škole napravio i manji incident kada je pred uzvanicima došao do ravnateljice i glasno od nje zatražio da izmijeni spornu odredbu.

Sve to dovelo je do toga da ga je njegova škola suspendirala, a kada je Burke nastavio dolaziti u školu unatoč zabrani, stvar je završila na sudu koji je Burkeu zabranio pristup školi na određeno vrijeme.

Kako se irski profesor odbio podložiti i sudskoj odluci, naređeno je da ga se uhiti i ponovno izvede pred sud. Tamo je Burke kazao da se ne planira pridržavati izrečen mjere kazavši da je riječ o “napadu na savjest”.

Epilog svega bila je odluka suca Michaela Quinna da će profesor ostati u zatvoru sve dok ne prihvati odredbu škole i suda. To bi se moglo pokazati kao prilično dugačko razdoblje jer je irski profesor kazao da neće kompromitirati svoja uvjerenja čak i ako u zatvoru bude morao provesti “idućih 100 godina”.

Na cijeli slučaj osvrnuo se i kanadski klinički psiholog Jordan Peterson, koji se prvi put u medijima pojavio upravo zbog svojeg protivljenja uvođenju zakona poznatog kao Bill C-16, po kojem je određeno da se transrodnim osobama u Kanadi treba obraćati sa zamjenicama koje one odaberu.

“Vrlo sam jasno rekao 2016. da će prve ljude koji budu zatvoreni zbog ‘pogrešne uporabe zamjenica’ vući po sudovima i zatim optužiti za nepoštivanje suda. “Nitko neće u zatvor zbog zamjenica”, bila je reakcija. To se pokazalo pogrešnim, i to ne prvi put”, komentirao je Peterson.