OD POBAČAJA DO EUTANAZIJE

Priziv savjesti na udaru u Europi i SAD-u: ‘Relativizam i moralni subjektivizam posve su promijenili liječničku profesiju’

"Moramo ponovno otkriti što je liječnička uloga. Kao kršćani, znamo da je naša dužnost zaiječiti ljudsko biće, ali nismo toliko oholi da pomislimo kako je možemo promijeniti i transformirati. Nismo ovdje da bismo mijenjali ljudsku narav. Ne, moramo je poštovati kao Božji dar"

Matija Štahan/CNA
Foto: Rawpixel

Foto: Rawpixel

Na konferenciji katoličkih liječnika koja se sredinom rujna održala u Rimu raspravljalo se o pravu na priziv savjesti za medicinske zahvate koji nisu u skladu s vjerom, prenosi CNA. Svjetski kongres katoličkih liječnika održava se svake četiri godine, a ovaj je bio 26. po redu.

Utemeljitelj belgijske bioetičke udruge Biofides Vincent Kemme rekao je kako je u posljednjih nekoliko godina zamjetna promjena u tretmanu priziva savjesti u Europi. Belgija i Nizozemska prednjače u ponudi eutanazije kao potpomognutog samoubojstva, a liječnici koji se ne slažu s tom praksom svejedno moraju uputiti pacijente na navedene zahvate.

“U Europi i SAD-u, relativizam i moralni subjektivizam posve su promijenili liječničku profesiju”, rekao je Kemme za EWTN. “Dok je liječnik nekoć liječio, tješio i njegovao čak i kada izlječenje nije bilo moguće, on je sada postao sredstvom pomoću kojega pacijent može učiniti štogod želi”, dodao je.

Katoličke liječničke organizacije diljem svijeta sada se “bore za obranu prava na priziv savjesti”, ističe Kemme. Najrecentniji slučaj ugroze priziva savjesti zakonski je prijedlog Bidenove administracije koji bi prisilio liječnike na provođenje pobačaja i operacije “rodne tranzicije”, to jest “promjene” spola.

Zakonski prijedlog američkih vlasti obvezivao bi svaku medicinsku ustanovu koja prima sredstva iz saveznog proračuna na uključenje koncepta “rodnog identiteta” u polazne točke svojih usluga, čime bi se ukinula odredba Trumpove administracije o prizivu savjesti zdravstvenih djelatnika na postupke koji se protive njihovim uvjerenjima.

“Riječ je o prisili vlasti koja zadire u vjersku slobodu religijski utemeljenih zdravstvenih ustanova. Takav propis ugrožava pravo na priziv savjesti svih zdravstvenih djelatnika koji su procijenili da bi njihovo sudjelovanje ili olakšavanje postupaka rodne tranzicije bilo protivno njihovim uvjerenjima”, napisali su u otvorenom pismu protiv prijedloga Bidenove administracije čikaški i njujorški nadbiskupi Blaise Cupich i Timothy Dolan.

“Moramo očuvati pravo liječnika na protivljenje pojedinim zahvatima, ne samo u postupcima poput eutanazije, pobačaja i ‘promjene’ spola, nego i zahtjevima upućivanja pacijenata liječnicima koji će provesti navedene postupke. I to je također sudioništvo u nemoralnom činu”, rekao je Kemme za EWTN.

Na konferenciji se s mladim liječnicima raspravljalo o bioetičkim izazovima s kojima su se susreli. “Nemamo rješenje za svaki pojedinačni konflikt koji se može pojaviti u liječnicima katolicima. Ali želimo staviti naglasak na formaciju – antropološku, filozofsku i teološku – kako studenti ne bi samo naučili biti vrsnim liječnicima u tehničkom, medicinskom smislu, nego i kako bi bili izvrsni katolici koji znaju u što vjeruju te kako bi mogli svjedočiti i tumačiti svoju vjeru”, dodao je.

“Bolnicama je potrebno više od pukog ekonomskog uspjeha. One trebaju prepoznati božansku vrijednost ljudskog života. Moramo ponovno otkriti što je liječnička uloga. Kao kršćani, znamo da je naša dužnost zaiječiti ljudsko biće, ali nismo toliko oholi da pomislimo kako je možemo promijeniti i transformirati. Nismo ovdje da bismo mijenjali ljudsku narav. Ne, moramo je poštovati kao Božji dar”, istaknuo je Kemme.

Obraćajući se skupini ljekarnika 2021. godine, papa Franjo rekao je kako je medicinskim profesionalcima biti “u službi ljudskog života”.

“To će u pojedinim slučajevima zahtijevati priziv savjesti, no on nije nevjernost, već upravo suprotno, vjernost vašoj profesiji, ako je ispravno motiviran”, zaključio je tada Papa.

Objavljeno: 25. listopada 2022.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.