Na tisuće vjernika u Kini prošlih je dana sudjelovalo na sprovodu msgr. Tome Zenga Jingmua, umirovljenoga neslužbenog biskupa Yujianga, koji je preminuo 2. travnja u dobi od gotovo 96 godina. Pogrebne je obrede predvodio biskupov nećak, velečasni Zeng Zhongliang, uz suslavlje dvadesetak svećenika.

Biskupova želja, koju je izrazio u oporuci, bila je da njegov pogreb bude jednostavan, bez govora o njegovim zaslugama. Osim toga, zatražio je da mu se oproste njegovi propusti, te zahvalio svećenicima svoje biskupije za njihovu odanost i službu. Vjernici su pak, svojom nazočnošću posvjedočili poštovanje i zahvalnost za službu koju je biskup obavljao za Crkvu i biskupijsku zajednicu tijekom više od 25 godina.

Biskup Zeng bio je odvažni branitelj katoličkoga nauka i hrabri svjedok vjernosti Crkvi, i to po cijenu velike žrtve. Mnogo je puta, naime, bio uhićen te je od 1958. godine, kada su ga komunističke vlasti prvi put zatvorile zbog “kontrarevolucionarnih djelatnosti”, u zatvoru proveo preko 30 godina života. Njegova ljubav prema Kristu, Crkvi i prema Svetomu Ocu bila je veliki primjer za mnoge.

“Otopljavanje odnosa” između Vatikana i Kine – izdaja biskupa Zenga?

Biskup Zeng simbol je “tajne kineske Crkve” koja se već desetljećima okuplja u privatnim kućama i tajnim mjestima, prkoseći službenoj vlasti i Državnoj katoličkoj organizaciji, poslušnoj Komunističkoj partiji. Između 6 i 8 milijuna katoličkih vjernika najmnogoljudnije zemlje svijeta spada u tu tzv. “podzemnu Crkvu”, dok sličnu statistiku bilježi i Domoljubna katolička organizacija čije biskupe redi komunistička vlast.

Smrt biskupa Zenga dogodila se upravo u vrijeme kada Sveta Stolica razmatra prijedlog o približavanju i “otopljavanju odnosa” s Kinom i Domoljubnom katoličkom organizacijom čije biskupe do sada većinom nije priznavala, već u mnogim slučajevima i ekskomunicirala. Razlog tome bio bi, kaže se, što bi preko tako ujedinjene Crkve Vatikanu bilo lakše sudjelovati u pomaganju i vođenju sve brojnije katoličke populacije u Kini.

Sam papa Franjo, ne govoreći eksplicitno o pomirenju, spomenuo je prije dva mjeseca u razgovoru za ‘Asia Times’ isusovca Mattea Riccija, misionara u Kini koji je svijet – prema Papinim riječima – naučio da je nužno ući u dijalog s tom zemljom.

“Ona je blagoslovljena mnogim stvarima. Katolička Crkva treba poštovati sve kulture, a kinesku civilizaciju treba poštovati s velikim ‘P'”, dodao je Papa.

Međutim, mnogi svećenici “podzemne Crkve” na čin “pomirenja” ili “kompromisa” gledaju kao na “izdaju”, pritom navodeći brojne mučenike, poput biskupa Zenga, kao primjer progona katolika od strane kineskih vlasti. Jedan od svećenika, o. Dong, tako je za britanski The Telegraph izjavio: “Da, moguće je da će nas Rim izdati. Ako se to dogodi, odstupit ću iz službe svećenika. Ne želim se pridružiti Crkvi koju kontrolira Komunistička partija.”

Progon kršćana opet uzeo maha – pastor i njegova žena živi zakopani

Premda smo na početku Godine milosrđa u Kini svjedočili i nekim pozitivnim pomacima, poput otvaranja Svetih vrata u kineskom gradu Zhengdingu, kada se 10 000 pripadnika “podzemne Crkve”, unatoč snažnoj policijskoj prisutnosti okupilo na ulicama ispred katedrale, komunističke vlasti u posljednje su vrijeme ponovno pojačale represiju nad katolicima i ostalim kršćanskim zajednicama u Kini, skidajući križeve sa sakralnih objekata ili kuća u kojima se održavaju svete mise i kršćanske službe.

Tako su prije nekoliko dana protestantski pastor i njegova žena, pokušavajući spriječiti demoliranje ilegalne crkve u kojem su se okupljali vjernici, živi zakopani. I dok se muž uspio izvući i preživjeti, njegova žena ugušila se pod zemljom.

Premda je kineska policija uhitila dva člana građevinske ekipe zadužene za demoliranje spomenute crkve, nikakve daljnje informacije o njihovom kažnjavanju nisu dostupne. Dapače, kako prenosi AsiaNews, jedan od građevinara zapovjedio je drugima da pastora i njegovu ženu “pokopaju žive” nadodavši kako je spreman “odgovarati za njihove živote”.

Tino Krvavica | Bitno.net