Prerušeni u katoličke svećenike talijanski policajci uspjeli su uhititi skupinu prevaranata koji su godinama glumili crkvene velikodostojnike kako bi od svojih žrtava izvukli golem novac.

Još od 1988. godina petorica muškaraca u dobi između 58. i 75. godina prerušavajući se u svećenike, monsinjore i kardinale koji rade kao “vatikanski posrednici” uzimali su od lakovjernih osoba po više desetaka tisuća eura.

Lažni kardinali obećavali su poslovnim ljudima koji su se našli u financijskim poteškoćama povoljne kredite iz Vatikanske banke i nepostojeće luksemburške financijske kompanije “Eurozone” uz uvjet da im se uplati određeni predujam. Na ovaj su način sebi priskrbili ukupnu dobit od oko 2 milijuna dolara.

Nije im bilo teško nabaviti lažna svećenička ruha, budući da u Rimu postoje deseci trgovina sa svećeničkom opremom uključujući neke specijalizirane za kardinalsku odjeću. Za kupovinu u tim dućanima nisu potrebni nikakvi identifikacijski dokumenti budući da je često običaj da rodbina kardinala za njih kupuje svečanu odjeću na dar.

Kako bi bili što uvjerljiviji prevaranti su se sa svojim žrtvama često susretali na lokacijama u blizini Vatikana, a u jednoj prilici su uspjeli  dogovoriti sastanak i na Papinskom sveučilištu Gregoriana kojeg pohađaju brojni bogoslovi, svećenici i redovnici koji studiraju u Rimu.

Nakon što su se policiji obratili vlasnici hotela koji su godine 2017. doživjeli prijevaru započela je dvogodišnja istraga kojom je utvrđeno da je skupina prevarila barem 20 različitih osoba.

Naposljetku su uhićeni u bazilici svete Marije od anđela i mučenika gdje su dogovorili preuzimanje 15 000 € kako bi “osigurali kredit” od 500 000 €.

U trenutku kad su se prevaranti zaputili prema izlazu zaustavili su ih policajci obučeni u svećenike. Prema talijanskom Il Messagero jedan od prevaranta je viknuo „Kako me policija može uhititi kad sam na ekstrateritorijalnom prostoru?“. Naime, određene građevine u Rimu smatra se „ekstrateritorijalnima“ u smislu da su pod nadležnosti Vatikana.

Prema pisanju Cruxa, ovakve prijevare nešto manjeg razmjera nisu rijetkost u Italiji, a mnoge od njih vezane su upravo uz Crkvu. Padovanska biskupija nedavno je organizirala tečaj za kler kako bi naučili prepoznati prevarante nakon što je svećenik koji je vodio humanitarnu organizaciju prevaren za iznos od čak 450 000 dolara.