U večer 29. lipnja u 83. godini života preminuo je isusovački svećenik Stanislaw Opiela, prvi provincijal isusovačke regije u postkomunističkoj Rusiji, te važan akter u godinama poljske Solidarnosti koja je utjecala na pad komunističkog režima, prenose poljski mediji.

Njegov svećenički put započeo je 1970. kada je zaređen u Parizu. Nakon ređenja je proveo nekoliko godina kao sveučilišni kapelan u Varšavi, odakle se preselio u Rim gdje je radio za poljsku podružnicu Radio Vatikana.

U Poljsku se vratio 1979., godinu dana nakon što je za papu izabran Ivan Pavao II. Zaposlio se na teološkom fakultetu u Varšavi kojeg su vodili isusovci. Dvije godina nakon toga, bio je jedan od pokretača časopisa Przegląd Powszechny, jedne od najvažnijih publikacija u zemlji 80-ih, te radio kao njezin dugogodišnji urednik.

Časopis je služio kao kružok u kojem su se okupljala neka od glavnih lica opozicije poljskom komunističkom režimu koji su nakon 1989. godine zauzeli važne pozicije u novoj demokratskoj Poljskoj.

Od 1985. do 1991. Opiela je bio i provincijal isusovačke provincije na sjeveru poljske, sve dok nije poslan u Rusiju gdje je brinuo za isusovačko djelovanje na sibirskom području te u Moskvi gdje je organizirao sjedište provincije.

Godine 1996. Biskup Kondrusiewicz dao mu je zadatak da oživi biskupijski teološki institut, koji je i danas važna referenta točka za ruske katolike.

Godine 1998. Opiela je imenovan tajnikom Biskupske konfrencije Ruske Federacije, a nakon što mu je 2000. godine uskraćeno produženje vize morao je napustiti zemlju.  Tako je on postao prvi katolički svećenik kojem je zabranjen rad u postkomunističkoj Rusiji.

Opiela se nakon Rusije vratio u Poljsku, odakle je otišao u Strasbourg gdje je pri Europskom parlamentu radio kao ravnatelj Katoličkog ureda za informiranje o europskim inicijativama.

Prije dvije godine francuski predsjednik dodijelio je Opieli orden Legije časti. U objašnjenju odlikovanja, francuski veleposlanik Peierre Levy je rekao kako je dodijeljen zbog “službe europskim vrijednostima, posebice u trenucima nastanka demokracije u Poljskoj”.