Poljski pacijent, inače prakticirajući katolik, preminuo je danas unatoč nastojanjima poljskih vlasti i biskupa da ga se prebaci u Poljsku na liječenje, piše CNA. Poljski mediji javljaju da su članovi obitelji potvrdili kako je sredovječni muškarac, koji je identificiran samo kao „RS“, preminuo 26. siječnja nakon što mu je bolnica odbila dati hranu i hidratizaciju.

Predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanislav Gadecki, na svom Twitteru je objavio: „Izražavam duboku tugu zbog smrti Poljaka u Plymouthu. Za njega molim nebo, a za njegovu obitelj utjehu. Kažimo odvažno ‘NE’ civilizaciji smrti.“

Ovaj pacijent je 6. studenog doživio srčani udar u svome domu na jugu Engleske. Mozak mu je ostao 45 minuta bez kisika i nakon toga leži u komi u engleskoj bolnici, piše Aleteia. Stručnjaci su RS-ovoj obitelji rekli da se njegovo stanje nikada neće znatno poboljšati te izrazili stav da bi trebalo prekinuti održavanje na životu. Muškarčeva supruga je pristala i kazala na sudu da njezin suprug ne bi želio biti “teret”. No, njegove su se majka i sestra usprotivile kazavši da on kao katolik ne bi prihvatio okončanje života ako bi mogao biti spašen.

Sud u Londonu složio se sa suprugom stradalog Poljaka, ustvrdivši da ona bolje poznaje njegove želje. Zaključeno je da je u najboljem interesu pacijenta obustaviti održavanje na životu. Britanska neprofitna organizacija Christian Concern, koja je ponudila podršku članovima obitelji, izjavila je da je RS-u 18. siječnja obustavljen dotok hrane i tekućine.

Organizacija je prenijela riječi majke pacijenta koja je izjavila: „Razočarana sam što su britanske vlasti odlučile dehidrirati moga sina do smrti.“ Dodala je kako su britanske vlasti ustvari napravile jedan oblik eutanazije. „Obustavljanje hrane i tekućine funkcionira kao i injekcija kojom se okončava život, samo što ovaj postupak predstavlja duži, ponižavajuć i nehuman tretman“, izjavila je majka.

U ovaj slučaj uključili su se i katolički biskupi. Nadbiskup Stanisław Gądecki uputio je pismo svom britanskom kolegi, nadbiskupu Vincentu Nicholsu, moleći ga da se zauzme za Poljaka kojemu prijeti izgladnjivanje do smrti u Engleskoj.

Nadbiskup Gądecki u pismu westminsterskom nadbiskupu kazao je kako je javnost u Poljskoj “uzdrmana” odlukom da održavanje na životu može biti “zakonski prekinuto”. “Vlasti u našoj zemlji garantiraju da će pokriti troškove skrbi i transporta”, napisao je poljski nadbiskup, dodavši kako se “britanski sud ne slaže s transportom pacijenta jer bi putovanje moglo biti opasno po život”.

Nekoliko dana prije toga o cijelom slučaju oglasio se i biskup engleskog Plymoutha, Mark O’Toole. “Odluka suda da se odobri uskraćivanje vode i hrane vrlo je uznemirujuća. To što je ocijenjeno da je to u najboljem interesu pacijenta još je gore”, napisao je O’Toole.

U raspravu oko održavanja RS-a na životu uključio se bioetički centar Anscombe čije je sjedište u Oxfordu. Iz Ascombea su izdali priopćenje u kojem su kritizirali odluku suda. Istaknuli su da je RS “prakticirajući katolik” koji se tijekom života protivio eutanaziji. Kazali su da usprkos tvrdnji njegove žene da on nikada ne bi želio biti teret ako bi se ozbiljno razbolio, to ne može biti povod za uskraćivanje hrane i vode.

Prema pisanju poljske agencije PAP, šef kabineta predsjednika Andrzeja Dude Krzysztof Szczerski razgovarao je o ovoj temi s britanskom veleposlanicom u Poljskoj, Annom Clunes. “Bio je to težak razgovor. Razgovarao sam i s poljskim veleposlanikom u Londonu, i u stalnom sam kontaktu s poljskim konzulima koji su na licu mjesta u Plymouthu”, napisao je Szczerski u ponedjeljak na Twitteru.