Predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanisław Gądecki, uputio je pismo svom britanskom kolegi, nadbiskupu Vincentu Nicholsu, moleći ga da se zauzme za Poljaka kojemu prijeti izgladnjivanje do smrti u Engleskoj.

Čovjek čije se ime na sudu navodi samo kao “RS” doživio je 6. studenog srčani udar u svome domu na jugu Engleske. Mozak mu je ostao 45 minuta bez kisika i od toga leži u komi u engleskoj bolnici, piše Aleteia.

Stručnjaci su RS-ovoj obitelji rekli da se njegovo stanje nikada neće znatno poboljšati te izrazili stav da bi trebalo prekinuti s održavanjem na životu. Muškarčeva supruga je pristala i kazala na sudu da njezin suprug ne bi želio biti “teret”. No, njegove su se majka i sestra usprotivile kazavši da on kao katolik ne bi prihvatio okončanje života ako bi mogao biti spašen.

Sud u Londonu složio se sa suprugom stradalog Poljaka, ustvrdivši da ona bolje poznaje njegove želje. Zaključeno je da je u najboljem interesu pacijenta obustaviti održavanje na životu. U skladu s tom odlukom, 18. siječnja RS-u je obustavljen dotok hrane i tekućine.

Nadbiskup Gądecki u pismu westminsterskom nadbiskupu kazao je kako je javnost u Poljskoj “uzdrmana” odlukom da održavanje na životu može biti “zakonski prekinuto”.

“Vlasti u našoj zemlji garantiraju da će pokriti troškove skrbi i transporta”, napisao je poljski nadbiskup, dodavši kako se “britanski sud ne slaže s transportom pacijenta jer bi putovanje moglo biti opasno po život”.

Svoje je pismo zaključio riječima: “Obraćam se Vašoj Uzoritosti – kao predsjedniku Katoličke biskupske konferencije Engleske i Walesa – moleći Vas za pomoć u ovom teškom pitanju da poduzmete potrebne korake u spašavanju života našeg sunarodnjaka.”

Ranije se ovog mjeseca o cijelom slučaju oglasio i biskup engleskog Plymoutha, Mark O’Toole. “Odluka suda da se odobri uskraćivanje vode i hrane vrlo je uznemirujuća. To što je ocijenjeno da je to u najboljem interesu pacijenta još je gore”, napisao je O’Toole.

Prošlog se tjedna u raspravu oko održavanja RS-a na životu uključio bioetički centar Anscombe čije je sjedište u Oxfordu. Iz Ascombea su izdali priopćenje u kojem su kritizirali odluku suda. Istaknuli su da je RS “praktični katolik” koji se tijekom života protivio eutanaziji. Kazali su da usprkos tvrdnji njegove žene da on nikada ne bi želio biti teret ako bi se ozbiljno razbolio, to ne može biti povod za uskraćivanje hrane i vode.

Prema pisanju poljske agencije PAP, šef kabineta predsjednika Andrzeja Dude Krzysztof Szczerski razgovarao je o ovoj temi s britanskom veleposlanicom u Poljskoj, Annom Clunes.

“Bio je to težak razgovor. Razgovarao sam i s poljskim veleposlanikom u Londonu, i u stalnom sam kontaktu s poljskim konzulima koji su na licu mjesta u Plymothu”, napisao je Szczerski u ponedjeljak na Twitteru.