Dominikanka Cecylia Maria Roszak, časna sestra iz Poljske, za koju se vjeruje kako je bila najstarija redovnica na svijetu, preminula je u 110. godini života, priopćila je Krakovska nadbiskupija.

Sestra Cecylia je rođena 25. ožujka 1908. godine u gradu Kielczewu. Nakon završene srednje škole stupila je u klauzurni dominikanski samostan u Krakovu, koji Poljaci zovu „On Gródek”. Sestra Cecylia Maria je 1938. godine s još nekoliko sestara otputovala u Vilnius, grad koji se danas nalazi u Litvi, gdje su trebale osnovati samostan. Međutim, to se nije dogodilo jer je u međuvremenu započeo Drugi svjetski rat.

Grad Vilnius je najprije dvije godine bio pod sovjetskom okupacijom, a nakon toga su ga okupirali nacisti. Nijemci su započeli progoniti Židove, kojih je u gradu bilo oko 60 tisuća, a u nacističkim progonima je stradalo nekoliko tisuća ljudi. Sestra Cecylia je riskirala svoj život kada je, predvođena s predstojnicom sestrom Bertrandom i surađujući s još nekoliko časnih sestara, u samostanu skrivala 17 Židova.

Židovi su se u samostanu osjećali sigurno, pomagali su u polju i istovremeno nastavili svoje političke aktivnosti. Predstojnicu samostana sestru Bertrandu su čak zvali „Ima“, što na hebrejskom znači “majka”. Međutim, godine 1941. odlučili su napustiti samostan i vratiti se u geto, gdje su se uključili u pokret otpora.

Nacisti su u rujnu 1943. godine uhitili majku Bertrandu i zatvorili samostan u Vilniusu. Sestra Cecylia Maria Roszak se nakon toga vratila u Krakov. Sestra je zbog herojskog ponašanja u ratu od Yad Vashem 1984. godine primila odličje „Pravednici među narodima“ koje se dodjeljuje svim onima koji nisu Židovi, a u Drugom svjetskom ratu riskirali svoj život pomažući Židovima.

U ožujku ove godine sestra Cecylia Marija je u samostanu proslavila 110. rođendan, a tom prilikom ju je posjetio i krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski. Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

Rašeljka Zemunović | Bitno.net