Pedeset računalno upravljanih kamera smještenih u unutrašnjosti katedrale u stanju je u samo nekoliko sekundi otkriti požar i pozvati vatrogasce. Ranije je za to bilo potrebno nekoliko minuta. Osim toga, vatrogasne snage u slučaju požara dobile bi točne informacije o mjestu i intenzitetu požara. Umjetna inteligencija tako je trenirana da može prepoznati razliku između svijeće i nekontroliranog plamena, rečeno je novinarima u četvrtak 1. prosinca u Aachenu.

U travnju 2019. požar je uništio dijelove katedrale Notre-Dame u Parizu, a njezina obnova još traje. Novi koncept zaštite u Aachenu, koji se prvi put primjenjuje u nekoj povijesnoj građevini, oblikovan je tako da pruža zaštitu i od provala i vandalizma. U slučaju da kamere noću registriraju pokrete unutar katedrale, o tome se automatski obavješćuje policija.

Aachenska katedrala, izgrađena u 8. i 9. stoljeću, prva je građevina s kupolom sjeverno od Alpa još od antičkih vremena. U njoj je pokopan car Karlo Veliki, a ondje je okrunjeno 30 kraljeva i 12 kraljica. Mramorno Karlovo prijestolje još i danas se nalazi na katu katedrale, koja je još u srednjem vijeku postala važno hodočasničko mjesto.