Vatikan je objavio da će se sljedeći Međunarodni euharistijski kongres, za kojega je već otprije poznato da će se održati u ekvadorskom gradu Quito, trajat će od 8. do 15. rujna 2024. godine. Tema Kongresa bit će usredotočena na iscjeliteljsku snagu kršćanskog bratstva. “Ovaj veliki crkveni susret pokazat će plodnost euharistije za evangelizaciju i obnovu vjere na latinoameričkom kontinentu”, stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice u srijedu.

Cilj održavanja Međunarodnih euharistijskih kongresa jest upravo svjedočenje stvarne Kristove prisutnosti u euharistiji te promicanje boljeg razumijevanja liturgije i euharistije u životu Crkve. Kongres je prigoda za redovitu molitvu, euharistijsko klanjanje, velike euharistijske procesije i misna slavlja s katolicima iz cijelog svijeta. Događaj uključuje duhovne razgovore, kateheze i svjedočanstva crkvenih vođa i brojnih katoličkih govornika. Tema kongresa 2024. godine bit će “Bratstvo za iscjeljenje svijeta: ‘Svi ste vi braća.’”

Vatikan je još u ožujku 2021. godine objavio kako je papa Franjo odlučio da se idući Međunarodni euharistijski kongres održati u Ekvadoru. Zanimljivo je da će te godine Ekvador proslaviti 150. godišnjicu posvete Prestvetom Srcu Isusovom. Inače, u nadbiskupiji Quito živi više od 2,7 milijuna katolika, što čini čak 85 posto stanovništva.

Predstojeći kongres bit će još jedna prilika da papa Franjo posjeti Južnu Ameriku. Inače, papa Franjo je u Quitu boravio tijekom svog apostolskog pohoda Ekvadoru, Boliviji i Paragvaju u srpnju 2015.

Godine 2021. papa Franjo posjetio je Budimpeštu kako bi slavio završnu misu za 52. međunarodni euharistijski kongres. Kongres se u pravilu održava svake četiri godine, a ovaj u Budimpešti bio je zbog pandemije koronavirusa bio odgođen godinu dana. Prvi međunarodni euharistijski kongres održan je u Francuskoj 1881. godine. Kongresi su se nakon toga nastavili održavati svakih nekoliko godina u drugome gradu, diljem svijeta – uključujući i Jeruzalem, Nairobi, Melbourne, ali i Koreju, SAD i mnoge europske zemlje.