Vatikan je u subotu objavio kako je papa Franjo odredio Quitsku nadbiskupiju u Ekvadoru za domaćina Međunarodnog euharistijskog kongresa 2024. godine, piše CNA.

53. susret po redu odvit će se na 150. godišnjicu posvećenja Ekvadora Presvetom Srcu Isusovu.

“Ovaj veliki crkveni susret izrazit će plodonosnost euharistije za evangelizaciju i obnovu vjere u Latinskoj Americi”, ističe se u vatikanskom priopćenju.

Grad Quito nalazi se u podnožju andskog planinskog masiva, glavni je i s više od tri milijuna stanovnika ujedno najnaseljeniji grad Ekvadora.

Prema statističkim pokazateljima iz 2017. godine, katolika u gradu ima više od 2.4 milijuna te oni čine 85 posto Quidske nadbiskupije.

Nadbiskupija je na svojoj Facebook stranici podijelila vijest o Međunarodnom euharistijskom kongresu 2024. godine, pišući kako “ovu veliku odgovornost” primaju “s radošću”, predani nadolazećem poslu.

Ekvador će biti domaćin Međunarodnom euharistijskom kongresu po prvi puta nakon što se ta manifestacija počela održavati prije 140 godina. Međunarodna konferencija u Južnoj Americi posljednji je put održana 1968. godina, u Bogoti u Kolumbiji.

Papa Franjo posjetio je Quito prilikom apostolskog putovanja u Ekvador, Boliviju i Paragvaj 2015. godine.

Nakon jednogodišnje odgode zbog pandemije virusa korone, sljedeći euharistijski kongres u rujnu bi se trebao održati u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti.

Papa Franjo nedavno je rekao kako planira posjetiti Mađarsku povodom zatvaranja Međunarodnog euharistijskog kongresa 12. rujna.

“Više od stoljeća, Euharistijski kongresi podsjetnik su da je euharistija u središtu života Crkve”, rekao je Papa.

“Molimo se da Euharistijski kongres u Budimpešti unaprijedi procese obnove u kršćanskim društvima”, nastavio je, “da bi se spasenje kojemu je euharistija izvor moglo prenijeti u euharistijsku kulturu koja će nadahnjivati muškarce i žene dobre volje u poljima dobrotvorstva, mira, obitelji, skrbi o stvorenom”.

Međunarodni euharistijski kongres prvi puta je organiziran u Francuskoj 1881. godine, s ciljem povećanja posvećenosti i osješćivanja važnosti euharistije velikog broja katolika u zemlji.

Kongresi su se nastavili održavati svakih nekoliko godina u drugome gradu, diljem svijeta – uključujući i Jeruzalem, Nairobi, Melbourne, ali i Koreju, SAD i mnoge europske zemlje.

Posljednji kongres održan je u Cebuu na Filipinima 2016. godine. Na kongresu je sudjelovalo 12.000 ljudi, a misnim slavljima nazočili su milijuni. Mađarska je zadnji puta bila domaćin Međunarodnog euharistijskog kongresa 1938. godine.

Cilj samog događaja posvjedočiti je o stvarnoj prisutnosti Isusa Krista u euharistiji i promicati bolje razumijevanje liturgije i euharistije u životu Crkve. Održava se svake četiri godine.