Dok Meksiko i dalje zbraja štetu od katastrofalnih potresa u kojima je stradalo više od tristo osoba, a tisuće ostalo bez svojih domova, nadbiskupija Mexico Cityja odlučila je osigurati besplatnu zdravstvenu skrb svima koji nemaju dovoljno financijskih sredstava za liječenje, piše CNA.

Ravnatelj nadbiskupijskog povjerenstva za zdravstvenu zaštitu o. Pedro Velasquez zahvalio je brojnim volonterima s katoličkih sveučilišta, zahvaljujući kojima će zdravstvena zaštita u crkvenim bolnicama i klinikama biti omogućena svima, te pozvao sve potencijalne donatore da im pomognu prikupiti potrebne medicinske potrošne materijale.

– U početku ljudi su dolazili puni krhotina od stakla i s različitim ozljedama. Liječili smo lomove i ozljede, te osiguravali lijekove kroničnim bolesnicima – prepričao je o. Velasquez.

Svoju zahvalnost volonterima iskazao je i nadbiskup Mexico Cityja.

– Kako je poticajno bilo vidjeti tolike mlade ljude koji su danju i noću pomagali unesrećenima, dijeleći im hranu, uklanjajući ruševine, te tražeći sve kojima bi trebala pomoć! I to samo zbog radosti koju su osjetili gledajući ponovno rođene iz ruševina – kazao je u svojoj propovijedi kardinal Rivera, zahvalivši svim volonterima na njihovoj požrtvovnosti.

Oglasila se i Meksička biskupska konferencija u čijem je priopćenju koje prenosi Radio Vatikan prepoznata solidarnost meksičkoga naroda, pozornoga na trpljenje bližnjega.

“Na tisuće je ruku oblikovalo lance života kako bi pomogli, dali hranu i pružili svoje malo zrno pšenice u odnosu na te tragedije. Stoga danas snažno pozivamo Božji narod da se ujedini u solidarnosti prema našoj braći koja trpe zbog više prirodnih katastrofa koje su pogodile našu zemlju. U suradnji s raznim skupinama i crkvenim tijelima, iz glavnoga tajništva Meksičke biskupske konferencije velikom pozornošću pratimo informacije koje stižu iz oštećenih područja, te nastojimo pronaći način na koji se uskladiti kako bismo pružili pomoć na najbolji mogući način” – napisali su biskupi, te zazvali Gospu od Guadalupe, moleći ju da donese utjehu, svojim zagovorom pomogne meksičkom narodu i ojača ga u obnovi domovine.

Pridružimo se i mi pozivu meksičkih biskupa i zamolimo zagovor Gospe od Guadalupe za meksički narod.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net